La o lună de la lansarea planului de relansare economică, PSD întreabă Guvernul Orban când îl va pune în practică

  • Romaşcanu cere Guvernului PNL să spună ce are de gând cu planul de relansare economică a României, pentru că economia arată tot mai rău
  • Inflaţia a urcat la 2,8%, alimentele şi serviciile s-au scumpit, menţionează purtătorul de cuvând al PSD
  • Social-democratul crede că indiferent de partidul care va guverna anul viitor, fie şi PSD, din punct de vedere economic va fi un dezastru
  • Premierul Orban şi preşedintele Iohannis au prezentat la 1 iulie un plan de ieşire din criza generată de pandemia de Covid-19
166 afișări
Imaginea articolului La o lună de la lansarea planului de relansare economică, PSD întreabă Guvernul Orban când îl va pune în practică

La o lună de la lansarea planului de relansare economică, PSD întreabă Guvernul Orban când îl va pune în practică

Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, solicită Guvernului liberal date despre planul de relansare economică, în condiţiile în care alte state au început punerea în practică a măsurilor. 

Ultimele cifre ale INS arată că afacerile din industrie au scăzut cu 14% în primele şase luni ale anului 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile - cu 3%, iar mărfurile nealimentare - cu 0,88%, precizează social-democratul. 

În acelaşi timp, spune Romaşcanu, datoria publică a ajuns la 430 mld.lei la finalul lunii iunie atingând o pondere de 40,2% din PIB, faţă de 35,2% la sfârşitul lui 2019. Împrumuturile făcute de Guvernul Orban în criză au dus la creşterea datoriei publice, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe citate de social-democrat. Din datoria totală, titlurile de stat reprezintă 370 miliarde lei, iar împrumuturile 53,4 miliarde lei. Cea mai mare parte a datoriei statului este în lei (210 mld.lei), în timp ce segmentul în euro, exprimat în lei, reprezintă 189 mld.lei.
 
În aşteptarea unor soluţii, spune Romaşcanu, România are peste 1 milion de şomeri, „ iar acest lucru nu se va schimba prea curând.”

„Situaţia economică arată rău şi nu se văd soluţiile la orizont. Mediul de afaceri se întreabă ce face guvernul, iar guvernul aşteaptă. Strategia PNL, încă de la preluarea guvernării, a fost să aştepte alegerile.

Lunga aşteptarea a liberalilor, cauzată de pandemie, nu loveşte doar în scorul politic al partidului, ci şi în economia românească. Indiferent de partidul care va guverna anul viitor, din punct de vedere economic va fi un dezastru”, a precizat purtătorul de cuvânt al PSD. 

Guvernul a lansat pe 1 iulie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, planul de relansare economică de peste 100 de miliarde de euro - ”Reclădim România - Planul naţional de investiţii şi de relansare economică”. Evenimentul a avut loc în condiţiile reglementate în timpul epidemiei de Covid-19, la Clubul Diplomatic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici