Lagarde: Zona euro trebuie să continue să cureţe şi să recapitalizeze sectorul bancar

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri că zona euro trebuie să continue să cureţe sectorul financiar şi să închidă unele bănci, dacă va fi necesar.

202 afișări
Imaginea articolului Lagarde: Zona euro trebuie să continue să cureţe şi să recapitalizeze sectorul bancar

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Prioritatea trebuie să fie continuarea curăţării sistemului bancar, recapitalizarea şi restructurarea acestuia şi, dacă va fi necesar, închiderea anumitor bănci", a afirmat Lagarde într-o conferinţă la New York.

Cipru a acceptat, în schimbul unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restructurarea drastică a sectorului bancar, care include închiderea Laiki, a doua mare bancă din ţară.

Lagarde a arătat că mai multe bănci de la periferia zonei euro abia încep să fie redresate şi suferă încă de lipsa unui capital suficient şi ponderea prea mare a creditelor neperformante.

"Chiar şi în afara periferiei zonei euro, bilanţul băncilor trebuie redus, iar modelul lor economic îmbunătăţit", a adăugat şefa FMI.

Din cauza slăbiciunii sectorului financiar, politica monetară europeană funcţionează în gol, iar dobânzile reduse nu aduc avantaje celor care au nevoie de ele, a mai arătat Lagarde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici