- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.06.2015, 10:56)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lazea: Pentru creştere economică de 5% sau adoptarea euro e nevoie de susţinerea PIB-ului potenţial
Oricare ar fi obiectivul României, o creştere economică de 5%, adoptarea euro sau susţinerea dezvoltării sistemului de pensii, trebuie luat acelaşi set de măsuri, pentru creşterea PIB potenţială, respectiv îmbunătăţirea capitalurilor, a demografiei şi a productivităţii, afirmă economistul şef al BNR.
Urmărește
181 afișări
Lazea: Pentru creştere economică de 5% sau adoptarea euro e nevoie de susţinerea PIB-ului potenţial (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Deşi România stă bine la taboul macroeconomic, problema o prezintă creşterea PIB potenţială, care este mult mai redusă decât în perioada 2005-2008, când se situa în jur de 5% pe an şi a fost depăşită de economie, pe când în ultimii ani s-a situat la circa 2%-2,5%.
Deteriorarea indicatorului este pusă pe seama celor trei factori care contribuie la creşterea potenţială, respectiv capitalurile, demografia şi productivitatea, care au consemnat o descreştere în ultima perioadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un testament atipic. Warren Buffett își provoacă copiii să cheltuiască 144 de miliarde de dolari în zece ani de la moartea sa în scopuri filantropice
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Toamnă cu temperaturi mai ridicate decât cele normale
-
Războiul din Ucraina, ziua 940. Ursula von der Leyen vizitează Kievul pentru a aborda provocările energetice ale Ucrainei/ Comandanţii ruşi au avertizat despre incursiunea ucraineană în Kursk cu luni înainte, dezvăluie documente confiscate / SUA impune sancţiuni entităţilor ruse care sprijină activităţile ilicite ale Coreei de Nord
-
Donald Trump spune că evreii vor fi parţial de vină dacă va pierde alegerile
"Pe termen lung, aceasta contează şi agenda nu este pe placul tuturor. Dar lucrul interesant este că, indiferent de obiectivul pe care societatea românească îl pune în faţă, fie că este intrarea in zona euro, fie că este vorba despre o creştere economică de 5%, fie de dezvoltarea sistemului de pensii, acelaşi set de măsuri trebuie să fie luat. Nu vorbim de un program separat de altul, acelaşi set trebuie aplicat în sectorul real al economiei, indiferent de scopul pe care ni-l propunem", a declarat vineri Valentin Lazea, economist şef al BNR, la conferinţa "Central & Eastern European Pension Investment Forum".
El a atras atenţia, referitor la PIB-ul potenţial, că trebuie privit spre investiţiile străine directe, care s-au redus cu 5 miliarde euro faţă de anii ante-criză, de la 7,5 la 2,5 miliarde euro pe an.
Acestea ar putea fi recuperate prin îmbunătăţirea investiţiilor, prin absorbţia fondurilor europene, orientarea bursei de valori către pieţele emergente, astfel că toţi trebuie să se gândească ce este de făcut, în opinia lui Lazea.
Totodată, demografia arată îngrijorător, având în vedere că numărul nou născuţilor s-a redus substanţial în fiecare an.
"Astfel, putem să-i lăsăm în câmpul muncii pe cei capabili până la 65 de ani, să avem un program pentru reîntoarcerea românilor din străinătate, să stimulăm părinţii să facă mai mulţi copii prin alocaţii mai bune şi alte multe lucruri care trebuie făcute", a spus economistul.
Lazea a atenţionat că, la capitolul productivitate, România este pe ultimul loc din Europa, din punct de vedere al testelor PISA, la matematică, ştiinţe şi citit.
"Nu poţi să atingi o creştere economică de 5% cu astfel de rezultate. Concluzia este că orice ai face pentru dezvoltarea sectorului de pensii este bun şi pentru adoptarea euro şi pentru creşterea economică. Dar sunt măsuri greu de luat, nepopulare, costisitoare din punct vedere politic", a mai punctat reprezentantul băncii centrale.
Citește pe alephnews.ro: Ucraina cere ajutor statului român. Ministrul de Externe vrea ca România să doboare dronele rusești
Citește pe www.zf.ro: ”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a întâmplat cu băiatul de 9 ani care a șocat România după ce și-a ucis bunica. Tatăl, un cunoscut tenor, încearcă reabilitarea fiului său
CANCAN.RO
Cele 3 aparate ELECTROCASNICE care te rup la bani toamna. Care sunt „vampirii” energetici din apartament
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe