Lazea: România trebuie să treacă la un model de creştere economică bazat pe exportul net

România trebuie să se adapteze unui nou model de creştere economică, bazat pe exportul net, prin promovarea serviciilor, în contextul în care China şi statele asiatice vor "acapara" în 20-30 ani zona de mărfuri, a declarat, joi, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

24 afișări
Imaginea articolului Lazea: România trebuie să treacă la un model de creştere economică bazat pe exportul net

Lazea: România trebuie să treacă la un model de creştere economică bazat pe exportul net (Imagine: Mediafax Foto)

"S-a vorbit foarte mult despre exportul de mărfuri. Trebuie să fim conştienţi că Europa este exportatoare de servicii, nu de mărfuri. China va acapara în 20-30 de ani zona de exporturi de mărfuri şi Europa va rămâne cu partea de servicii. România, încet-încet, sau mai degrabă mai repede decât încet, trebuie să se adapteze acestei situaţii şi să fie atentă la exporturile nu numai de mărfuri, ci şi de servicii. Trebuie cu toţii să încercăm să promovăm astfel de servicii", a spus Lazea, în cadrul celei de-a şasea reuniuni a consilierilor economici din reprezentanţele economice din străinătate ale Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Oficialul BNR a arătat că România trebuie să investească în infrastructură, în contextul în care beneficiază de una din cele mai mari reţele de transport din lume, lungimea conductelor de gaze este mai mare decât cea dintr-o ţară precum Norvegia, iar căile fluviale sunt mai mari decât în Marea Britanie.

"Cred că pe viitor cele două ministere, Turismului şi Transporturilor, va trebui să apeleze la expertiza dumneavoastră (consilierilor economici - n.r.), pentru că Europa va deveni o zonă exportatoare de servicii, nu mâine, ci în viitorul apropiat", a adăugat Lazea.

Economistul-şef al BNR a atras atenţia că misiunea consilierilor economici este cu atât mai importantă cu cât se circumscrie unui nou model de creştere, în care exportul net va avea mai mare importanţă.

Lazea a arătat că, în cazul României, deficitul de cont curent s-a contractat de la 13,4% din PIB în 2007 la 11,8% din PIB în 2008 şi s-a plasat, potrivit estimărilor, la 4,3% din PIB anul trecut.

Economistul BNR a menţionat că, în în 2007 şi în 2008, deficitul de cont curent s-a bazat aproape în exclusivitate pe creşterea consumului şi foarte puţin pe exportul net, situaţie care s-a dovedit a fi nesustenabilă.

"Anul trecut, această situaţie s-a corectat şi cu ajutorul dumneavoastră (consilierilor economici - n.r.). Vrem să menţinem deficitul undeva la 4-5% din PIB", a mai spus Lazea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici