Lazea: Un împrumut FMI va proteja rezerva valutară şi va încuraja investitorii

Un eventual împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea rolul de a proteja rezerva valutară a României şi de a trimite un semnal clar de încurajare pentru investitorii străini, a declarat, miercuri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

133 afișări
Imaginea articolului Lazea: Un împrumut FMI va proteja rezerva valutară şi va încuraja investitorii

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea (Imagine: Mediafax Foto)

Lazea a mai spus că un eventual împrumut de la fond ar fi necesar şi pentru o potenţială scădere a rezervelor valutare, când reducerea ratei rezervei minime obligatorii va fi posibilă, în condiţiile întăririi politicii fiscale.

"Este vorba de o abordare proactivă. Nu intrăm în discuţii cu aceste instituţii (Comisia Europeană, FMI - n.r.) pentru că avem o problemă, ci pentru a o preveni", a spus Lazea, la un seminar organizat de Finmedia.

Economistul BNR a precizat că principala problemă de finanţare este în sectorul privat, iar un eventual împrumut de la FMI ar fi acordat pentru acoperirea deficitului extern şi, "în niciun caz" pentru deficitul bugetar.

Pe de altă parte, Lazea a menţionat că România va accesa un pachet de împrumut de la mai multe instituţii internaţionale, care includ FMI, BERD, Banca Mondială şi Comisia Europeană, care va fi probabil pe o perioadă de doi ani.

El a mai arătat că încă nu s-a luat o decizie dacă banii de la Comisia Europeană vor trebui utilizaţi pentru proiecte de investiţii sau numai pentru balanţa externă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici