Legea care limitează dobânda penalizatoare, raport favorabil în Comisiile economică şi de buget

Comisia economică şi Comisia de buget ale Senatului au dat, marţi, un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011, care prevede limitarea dobânzii penalizatoare pentru obligaţiile băneşti.

942 afișări
Imaginea articolului Legea care limitează dobânda penalizatoare, raport favorabil în Comisiile economică şi de buget

„Am stabilit, în momentul ăsta, că dobânda penalizatoare trebuie limitată, tocmai pentru a pune capăt acestui tăvălug care face ca dobânzile să ajungă la nişte cifre astronomice. Este o chestiune discutată cu absolut toate partidele politice, cred că aici suntem într-o situaţie de a intra în normalitate. Nu vreau să discutăm aici despre măsuri de stânga sau de dreapta. A face dreptate unor oameni nu ţine de doctrină politică, iar noi, astăzi, n-am făcut altceva decât să facem dreptate oamenilor”, a declarat senatorul PNL, Daniel Zamfir, după şedinţa celor două comisii.

Senatorul liberal a spus că, practic, prin aceste modificări se reglementează stabilirea dobânzii penalizatoare între comercianţi şi persoane fizice.

„Dobânda penalizatoare trebuie reglementată, pentru că în textul Ordonanţei 13, care făcea referire la felul în care se reglementează dobânzile penalizatoare între comercianţi, adică între persoanele juridice, făcea referire, de asemenea, cum se stabileşte dobânda penalizatoare între persoane fizice. Ei bine, era o scăpare a legii: nu se făcea referire cum se stabileşte dobânda penalizatoare între comercianţi, respectiv IFN-uri, şi persoane fizice. Ori noi nu am făcut altceva decât să reglementăm şi acest lucru. Am stabilit cuantumul dobânzii penalizatoare, între IFN-uri (comercianţi) şi persoane fizice, care exact ca în textul Ordonanţei 13, nu va putea depăşi cu mai mult de 50% dobânda legală. Adică, dacă tu te-ai împrumutat cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu poate depăşi 15%”, a adăugat Zamfir.

„În raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare se pot capitaliza şi produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an”, se arată în textul legislativ.

Potrivit textului normativ, dobânda convenţională, atât cea remunatorie, cât şi cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăşi cu mai mult de 50% pe an dobânda legală, iar
dispoziţiile alineatelor de mai sus se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele – interese moratorii.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, miercuri, după şedinţa celor două comisii, că dobânda legală a declanşat cele mai multe litigii în justiţie.

„Dobânda legală este un standard la care se referă şi Codul civil şi multe alte reglementări, dar ea a fost lăsată într-o anumită zonă de imprecizie, încă din 2011, şi această zonă de imprecizie a fost şi cea care a declanşat cele mai multe situaţii neplăcute şi cele mai multe litigii în justiţia română. Este vorba de raporturile juridice dintre comercianţi, pe de o parte, şi consumatori – pe de altă parte, unde se ajunsese la nişte exagerări inadmisibile într-un stat de drept. Penalităţile ajungeau la procente care aveau trei cifre, patru cifre, şi uneori chiar cinci cifre”, a punctat avocatul.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar este semnat de parlamentari PSD, ALDE, PNL şi UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici