Leul a continuat să se deprecieze, iar cursul a închis şedinţa la peste 4,14 lei/euro

Leul a continuat să se deprecieze în a doua parte a şedinţei interbancare de marţi, în linie cu sentimentul negativ de pe pieţele din regiune, iar cursul de schimb a închis şedinţa la 4,1400 - 4,1420 lei/euro.

18 afișări
Imaginea articolului Leul a continuat să se deprecieze, iar cursul a închis şedinţa la peste 4,14 lei/euro

Cursul BNR a coborât la 4,1355 lei/euro, un nou minim al ultimelor opt luni (Imagine: Mediafax Foto)

Cotaţia de închidere depăşeşte cu 1,6 bani cursul de la închiderea de luni, de 4,1240 - 4,1260 lei/euro.

Moneda naţională s-a depreciat uşor încă din debutul şedinţei interbancare de marţi, iar cursul de schimb a urcat peste 4,13 lei/euro după prima oră de tranzacţionare, pe fondul corecţiei înregistrate şi de valutele din regiune.

Primele cotaţii afişate de bănci s-au situat la 4,1250 - 4,1280 lei/euro, iar în prima parte a şedinţei paritatea a atins un maxim de 4,14 lei/euro. Sentimenul negativ a venit în urma rezultatelor financiare sub aşteptări raportate de producătorul de aluminiu Alcoa şi decizia Chinei de a creşte rata dobânzii la obligaţiuni, potrivit dealerilor.

Ulterior, leul a reuşit să se întărească uşor, după ce dolarul a revenit pe un trend de depreciere, iar în jurul orei 13:00 euro era cotat la 4,1330 - 4,1355 lei.

Totuşi, în a doua parte a şedinţei, cursul şi-a menţinut tendinţa de depreciere, iar cursul a închis sesiunea locală la 4,1400 - 4,1420 lei/euro.

În jurul orei 16:30, zlotul polonez înregistra o pierdere similară cu cea a leului în faţa euro, de 0,4%, în timp ce forintul era depreciat cu 0,5%.

Cursul de referinţă anunţat marţi de Banca Naţională a României (BNR) este mai redus cu doar 0,28 bani faţă de cel de luni, dar a atins astfel un nou nivel minim al ultimelor opt luni, de 4,1355 lei/euro. BNR a anunţat un curs inferior celui de marţi la 7 mai, de 4,1281 lei/euro.

Banca centrală a calculat pentru moneda americană o referinţă de 2,8511 lei/dolar, în creştere cu 0,22 bani faţă de cea de luni, de 2,8489 lei/dolar.

Excesul de lichiditate din piaţa monetară a determinat diminuarea în continuare a ratelor pentru plasamentele cu scadenţa pe termen scurt la depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR). Astfel, ratele pentru plasamentele cu scadenţa la zi au coborât la 4,61 - 5,11%, de la 6,5 - 7% cât erau luni, iar dobânzile pentru depozitele la o săptămână au coborât de la 7,07 - 7,57% la 5,79 - 6,29%.

Potrivit dealerilor, îmbunătăţirea sentimentului investitorilor faţă de economia românească şi cumpărările de lei din ultima perioadă au dus la creşterea lichidităţii din piaţă. Totodată, în această perioadă, banii blocaţi în conturile de la Ministerul de Finanţe s-au întors în piaţă întrucât mai multe emisiuni de titluri au ajuns la scadenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici