UPDATE La casele de schimb valutar Euro se vinde deja aproape de valoarea de 5,3 lei pe euro. Mediafax a verificat mai multe case de schimb si valorile variază între 5,25 și 5,29 lei per euro
Casele de schimb valutar afiseaza noi cotatii de vanzare a monedei europene, dupa ce BNR a publicat marti datele privind cursul euro, la peste 5 RON per unitate, miercuri, 7 mai 2025, in Bucuresti. ALEXANDRA PANDREA / GMN / MEDIAFAX FOTO
Leu continuă deprecierea începută ieri când BNR a anunţat pentru prima dată o cotaţie pentru euro de peste 5 lei, la 5,038 lei, după una dintre cele mai mari creşteri dintr-o singură zi.
Dolarul american este cotat miercuri la 4,4898, în creştere faţă de marţi, când era 4,4517 lei, iar lira sterlină era cotată miercuri la 5,9866, faţă de 5,9272 marţi.
Piaţa valutară continuă să fie tensionată pentru a treia zi consecutiv după rezultatul din primul tur al alegerilor prezidenţiale și după demisia premierului Marcel Ciolacu.
Surse din piață spun că BNR are ca obiectiv acum pe termen scurt să apere cu intervenții în piață prin vânzări semnificative de euro pragul de 5,1 lei per euro.
”BNR a vândut valută, deci BNR a vândut euro, iar în acest fel a extras lichiditatea din lei de pe piaţa interbancară, dobânzile la lei au crescut la 7,5%”, a menţionat un dealer pentru ZF.
”Investitorii străini iau poziţii mizând pe creşterea cursului în continuare, dar nu plătesc orice fel de dobândă la lei. Speculatorii străini au o experienţă destul de dură cu Banca Naţională, mai ales după episodul din 2008, aşa că nu forţează piaţa printr-un atac speculativ puternic”, a adăugat el.
În zona de retail, investitorii care au depozite mari în lei, echivalentul a peste 100.000 euro, ies de pe leu şi intră pe euro.
Tensiunile de pe piaţa valutară şi monetară nu se vor opri peste noapte, vor rămâne şi în următoarele zile.
O depreciere a leului vine cu efecte negative puternice pentru numeroase persoane. De la românii care au credite sau chirii în euro la statul român care va rambursa împrumuturi în euro mai scumpe. Și în magazine se va simți efectul: importurile vor fi mai scumpe. Un efect pozitiv este faptul că exporturile românești devin mai atractive pentru piețele externe, prin creșterea puterii de cumpărare a monezii euro.