Leul s-a depreciat semnificativ la deschidere. Cursul a urcat aproape de 4,35 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat la deschiderea sesiunii, în linie cu valutele din regiune, după ce Grecia a anunţat că va organiza un referendum pe tema noului acord european de susţinere financiară a ţării, astfel că paritatea a urcat aproape de 4,35 lei/euro.

385 afișări
Imaginea articolului Leul s-a depreciat semnificativ la deschidere. Cursul a urcat aproape de 4,35 lei/euro

Leul s-a depreciat semnificativ la deschidere. Cursul a urcat aproape de 4,35 lei/euro (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

Primele schimburi de marţi au fost realizate la 4,3400 - 4,3420 lei/euro, în creştere faţă de nivelul de luni seara, când euro era cotat 4,3320 - 4,3340 lei.

"Leul s-a depreciat după ce grecii au anunţat că vor organiza un referendum neaşteptat în privinţa pachetului de ajutor financiar de la Uniunea Europeană", a spus dealerul unei bănci.

Anunţul a uimit investitorii şi a sporit incertitudinile. Sentimentul negativ era deja prezent pe pieţe, după ce bursa din SUA a închis pe minus, influenţată de falimentul firmei de brokeraj MF Global şi noi temeri legate de datoriile Italiei.

Astfel, în jurul orei 10:10, schimburile se perfectau la 4,3450 - 4,3480 lei/euro.

Valutele din regiune afişau pierderi de până la 1% în raport cu euro.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat luni un curs de referinţă cu 0,93 bani mai mare, de 4,3243 lei/euro, de la 4,3150 lei/euro vineri.

Leul a pierdut teren şi în raport cu moneda americană, iar referinţa a urcat cu 4,66 bani, de la 3,0423 lei/dolar la 3,0889 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, paritatea s-a situat la 3,5448 lei/franc, cu 2,09 bani peste nivelul de vineri, de 3,5239 lei/franc.

Dobânzile practicate marţi dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au urcat de la 5,3 - 5,8% la 5,5-6%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici