Liderii europeni analizează introducerea unui program de garanţii pentru a susţine băncile

Liderii europeni analizează introducerea unui program de garanţii pentru a susţine băncile şi pentru a facilita accesul instituţiilor de credit la finanţare, potrivit unui document pregătit de miniştrii de Finanţe pentru summitul şefilor de state şi guverne din UE şi obţinut de Reuters.

306 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni analizează introducerea unui program de garanţii pentru a susţine băncile

Liderii europeni analizează introducerea unui program de garanţii pentru a susţine băncile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile europene au dificultăţi în a se împrumuta, ca urmare a îngrijorărilor, mai ales pe pieţele monetare din SUA, referitoare la impactul unei intrări a Greciei în încetare de plăţi. Capitalizarea băncilor europene a scăzut cu aproximativ o treime începând din luna iulie.

Propunerea, care prevede şi noi reglementări privind capitalul băncilor, prezintă trei posibile variante pentru a ajuta băncile europene prin garantarea împrumuturilor pe termen mediu şi lung de pe piaţa interbancară.

Primul scenariu vizează reintroducerea unor programe de suport naţionale, similare celor folosite de guverne în urma crizei bancare declanşate de falimentul Lehman Brothers.

Al doilea prevede "agregarea garanţiilor naţionale" sub coordonarea organismului european de supraveghere bancară.

Varianta a treia ar fi "o agregare mai structurată a modelului garanţiilor", în fapt o concentrare a tuturor programelor naţionale de sprijin într-o facilitate europeană.

Potrivit documentului obţinut de Reuters, o astfel de propunere ar putea fi realizată prin "adunarea anumitor resurse într-un vehicul comun, în timp ce partea cea mai mare a cheltuielilor revine statelor".

Banca Europeană pentru Investiţii "şi-a exprimat disponibilitatea de a înfiinţa un atfel de vehicul, căruia să-i ofere sprijin operaţional şi administrativ", se arată în document.

Planul prevede consolidarea băncilor pe două niveluri, prin recapitalizări şi garanţii pentru finanţări.

Chair dacă documentul prezintă trei opţiuni, este posibil ca niciuna dintre acestea să nu fie acceptată de liderii europeni, care pot negocia o combinaţie între variantele propuse de miniştrii de Finanţe, notează Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici