Liderii zonei euro vor creşte capacitatea financiară a fondului de criză la 1.000 miliarde de euro

Liderii zonei euro intenţionează să crească capacitatea financiară a fondului de urgenţă, Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, la aproximativ 1.000 de miliarde de euro, au declarat, miercuri, surse europene, citate de Reuters.

160 afișări
Imaginea articolului Liderii zonei euro vor creşte capacitatea financiară a fondului de criză la 1.000 miliarde de euro

Liderii zonei euro vor creşte capacitatea financiară a fondului de criză la 1.000 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondul mai dispune de circa 250-275 miliarde de euro, după ce au fost alocate finanţări pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia. Resursele fondului ar putea fi majorate de patru ori folosind un vehicul special şi un program de garanţii.

"Capacitatea financiară va fi crescută de cel puţin patru ori", a spus o sursă.

Resursele finale ale fondului, destinat să convingă pieţele că zona euro se poate descurca cu problemele de finanţare ale Spaniei şi Italiei, pot fi stabilite însă numai după ce miniştrii Finanţelor discută cu investitorii pentru a evalua disponibilitatea acestora de a participa.

Miniştrii ar trebui să cunoască ce prime de risc vor viza investitorii precauţi precum China sau managerii de fonduri pentru a cumpăra obligeţiuni ale zonei euro. Costul ar putea creşte, în funcţie de pierderile pe care vor trebui să le suporte bancherii pe datoria Greciei.

Dacă deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene vor fi foţraţi să accepte pierderi mari, în locul unui acord voluntar, investitorii ar putea ezita şi mai mult.

Pentru creşterea resurselor fondului de urgenţă sunt analizate două variante, notează Reuters.

Una ar fi o schemă de garanţii oferite cumpărătorilor de obligaţiuni spaniole, de exemplu, care ar fi plătite dacă Spania ar intra în încetare de plăţi. Statele zonei euro speră că prin oferirea acestor garanţii vor încuraja investitorii altfel reticenţi să cumpere obligaţiuni.

"Cumpărarea de asigurare împotriva riscului ar fi oferită investitorilor privaţi ca opţiune la achiziţia de obligaţiuni de pe piaţa primară", potrivit unui proiect de comunicat al liderilor din zona euro.

A doua variantă implică înfiinţarea unui vehicul investiţional special, prin care va fi oferită investitorilor o cale mai puţin riscantă de a cumpăra obligaţiuni ale statelor din zona euro.

Facilitatea Europeană va avea posibilitatea de a folosi aceste două opţiuni simultan. Valoarea exactă a fondurilor rămase din totalul de 440 de miliarde de euro va fi cunoscută doar după finalizarea unui al doilea pachet financiar pentru Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici