Listarea Fondului Proprietatea poate transforma bursa, dacă politicienii vor sta deoparte

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Bucureşti, săptămâna viitoare, poate transforma piaţa de capital din România, cu condiţia ca politicienii şi birocraţii să nu stea în cale, potrivit unei postări a jurnalistului Stefan Wagstyl pe un blog găzduit de Financial Times.

42 afișări
Imaginea articolului Listarea Fondului Proprietatea poate transforma bursa, dacă politicienii vor sta deoparte

Listarea Fondului Proprietatea poate transforma bursa, dacă politicienii vor sta deoparte (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Fondul, de 3,6 miliarde de euro, va creşte valoarea de piaţă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cu circa 15%, valoarea acţiunilor locale cu aproximativ o treime, iar volumul de free-float cu 80%.

FP intră pe piaţă cu multe avantaje. Are un portofoliu de participaţii la 83 de companii de stat sau care au fost în proprietatea statului, majoritatea în domeniul energiei.

Cele mai mari participaţii sunt la Petrom, de 891 milioane euro, Hidroelectrica, de 767 milioane euro, şi la Romgaz, de 291 milioane euro.

Compania Franklin Templeton a fost angajată anul trecut pentru administrarea Fondului Proprietatea, în vederea îmbunătăţirii managementului şi creşterea valorii acestuia.

Preţul acţiunilor FP a fost în tranzacţiile recente din afara bursei de circa 0,52 lei pe unitate, astfel încât există spaţiu de creştere.

Potrivit Raiffeisen, una dintre băncile care intermediază listarea, riscurile politice justifică aplicarea unui discout de 20% la activele nete estimate ale Fondului, de 3,3 miliarde de euro. Acest fapt conferă o valoare reală, în funcţie de active, de 2,7 miliarde de euro şi un preţ al acţiunilor de 0,96 lei pe unitate.

Multe vor depinde însă de riscurile politice. O investiţie în FP este un pariu multiplu, pe strategia guvernamentală privind sectorul energiei şi economia în ansamblul ei.

Dacă România se va concentra pe dezvoltarea unui sector energetic orientat spre piaţă, chiar şi reglementat, ca în multe alte state din Uniunea Europeană, atunci investiţiile în acţiunile FP vor reprezenta o afacere bună, potrivit jurnalistului specializat în Europa de Est.

Wagstyl remarcă istoricul unor progrese mai degrabă lente ale României, decât o dezvoltare consistentă.

Directorul general al FP, Grzegorz Konieczny, a declarat că nevoia de bani va determina guvernul să sprijine planurile Fondului de modernizare a companiilor din portofoliul său şi de listare la bursă a acţiunilor acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici