Listarea Nuclearelectrica nu este posibilă până la sfârşitul anului

Listarea companiei de stat Nuclearelectrica nu se va produce până la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care nu s-a demarat efectiv acest proces, a declarat, joi, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache.

22 afișări
Imaginea articolului Listarea Nuclearelectrica nu este posibilă până la sfârşitul anului

Listarea Nuclearelectrica nu este posibilă până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne-am întâlnit cu conducerea Nuclearelectrica, există perspectiva, dar nu s-a demarat efectiv acest proces", a spus Farmache, la conferinţa "CEE Credit Risk", organizată de agenţia Moody's.

El a precizat că este posibil ca listarea să se producă în prima parte a anului 2009, dacă procedurile necesare încep la sfârşitul acestui an.

Potrivit strategiei pentru sectorul energetic aprobată de Guvern anul trecut, listarea unui pachet de 10-15% din capitalul Nuclearelectrica urma să înceapă în 2008.

Ministerul Economiei controlează 90,2% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea deţine 9,7% din capital. Participaţia deţinută de Fondul Proprietatea la Nuclearelectrica va fi majorată la 20% din capitalul social, revenindu-se astfel la cota alocată în 2005 şi redusă ulterior printr-o serie de majorări şi diminuări succesive de capital, operate în ultimii doi ani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

În ceea ce priveşte listarea companiei Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni, Farmache a declarat că se află într-o poziţie mai bună.

"Într-un scenariu optimist, listarea se poate produce cel mai devreme la sfârşitul acestui an", a spus Farmache.

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti a pachetului de 5% din acţiunile Aeroportului Henri Coandă face parte dintr-un program aprobat de Guvern, prin care Ministerul Transporturilor va scoate pe piaţa de capital participaţii minoritare la opt unităţi din portofoliu.

Ministerul Transporturilor controlează 80% din capitalul aeroportului, iar Fondul Proprietatea deţine un pachet de 20% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici