Livrările de gaz rusesc spre Austria şi Slovacia au fost întrerupte

Austria era miercuri dimineaţă privată complet de livrări de gaz rusesc, a anunţat OMV, principalul grup din domeniul gazelor şi petrolier din Europa Centrală, iar livrările de gaz spre Slovacia au încetat de marţi seara.

18 afișări
Imaginea articolului Livrările de gaz rusesc spre Austria şi Slovacia au fost întrerupte

Livrările de gaz rusesc spre Austria şi Slovacia au fost întrerupte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Volumul de gaz livrat Austriei era marţi de 10 la sută din cel normal.

În pofida sistării livrării de gaz rusesc în Austria, aprovizionarea consumatorilor industriali şi individuali cu gaz "este asigurată" din rezerve stocate în ţară, potrivit OMV. O filială a OMV, EconGas, administrează o rezervă de 1,7 miliarde metri cubi de gaz.

Austria, ca şi alte state europene, este şi ea victimă a conflictului ruso-ucrainean asupra preţului gazelor care, după un episod din 2006 care a avut repercusiuni asupra Europei, a reizbucnit la 1 ianuarie 2009.

"Livrările de gaz natural spre Slovacia au fost oprite noaptea trecută" dar "livrările noastre către gospodării nu sunt limitate", a declarat Lubomir Tuchscher, purtător de cuvânt al principalului operator slovac din domeniu, SPP.

Slovacia depinde în măsură de peste 98 la sută de importurile de petrol şi gaz rusesc, care tranzitează Ucraina, ţară frontalieră.

SPP înregistrase deja în noaptea de luni spre marţi o scădere cu 70 la sută a livrărilor de gaz rusesc şi decretase stare de urgenţă energetică, ceea ce îi permite să îşi modifice livrările.

Anterior, purtătorul de cuvânt al societăţii ucrainene de hidrocarburi Naftogaz a anunţat că Rusia a suspendat complet, miercuri, tranzitul gazului rusesc destinat Europei prin teritoriul ucrainean.

De asemenea, importatorul RWE Transgaz a anunţat că livrările de gaz rusesc spre Cehia au încetat de marţi seara.

Citeşte şi:

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Livrările de gaz rusesc spre Cehia au fost oprite de marţi seara

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici