Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare), iar conducerea Ministerului Economiei se va întâlni cu producătorii şi distribuitorii pentru a analiza situaţia.

53 afișări
Imaginea articolului Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat pentru miercuri, la ora 10:00, un comandament de urgenţă la sediul instituţiei, la care vor participa reprezentanţii Petrom, Transgaz, Distrigaz şi reprezentanţi ai autorităţii de reglementare în domeniu, au declarat surse oficiale.

"Va fi asigurat combustibil alternativ, păcură şi cărbune, pentru funcţionarea centralelor termice", au mai declarat sursele citate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, reprezentantul Gazprom Export din România a informat la ora 8:50 că începând cu acea ora, livrările de gaze prin punctul Medieşul Aurit vor fi sistate.

"Dispeceratul Naţional de Gaze Naturale va aplica măsurile necesare astfel încât cantitatea de gaze (2,5 mil Nmc/zi, cca 100 000 Nmc/h), care se primea prin acest punct, să fie acoperită în primul rând prin reducerile aplicate marilor consumatori, stabilite de Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, cât şi prin suplimentarea unor cantităţi de gaze produse Romgaz si Petrom", se precizează în comunicat.

În şedinţa de marţi, 6 ianuarie, Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, împreună cu Comandamentul de iarnă, a identificat soluţii de reducere suplimentară a consumului de gaze naturale al CET-urilor şi al unor consumatori industriali întreruptibili, astfel încât continuitatea în aprovizionare să fie menţinută şi în cazul reducerii totale a importurilor de gaze din Federaţia Rusă.

Marţi dimineaţă fuseseră sistate livrările de gaze prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea).

Consumul actual de gaze al României este de 61,5 milioane metri cubi pe zi, din care cantitatea de 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, 26 milioane metri cubi pe zi din cantităţile înmagazinate, iar 2,5 milioane metri cubi din import prin Medieşul Aurit şi 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2.

Fiecare centrală electrotermică are stocuri de cărbune şi păcură pentru 10-12 zile.

Citeşte şi:

Vladimir Putin a discutat cu Traian Băsescu despre problema gazelor

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite

Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici