Locurile de muncă din industria auto, ameninţate de importurile de maşini rulate

Importul masiv de autovehicule rulate prezintă multe riscuri, precum pierderi la buget, ale locurilor de muncă şi descurajarea posibilelor investiţii străine, a declarat, marţi, la conferinţa Mediafax talks about Auto Industry, vicepreşedintele APIA, Brent Valmar.

20 afișări
Imaginea articolului Locurile de muncă din industria auto, ameninţate de importurile de maşini rulate

Locurile de muncă din industria auto, ameninţate de importurile de maşini rulate (Imagine: Mediafax Foto)

"Riscurile pe care le implică importul masiv de autovehicule second hand sunt pierderi la buget din neîncasarea TVA-ului, pierderea locurilor de muncă, amânarea investiţiilor noi şi descurajarea altor posibile investiţii străine", a spus reprezentantul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

O pierdere de 5% din actuala forţă de muncă din industria auto ar duce la concedierea a 7.500 de persoane, potrivit lui Valmar.

Printre alte riscuri menţionate de vicepreşedintele APIA sunt evaziunea fiscală, creşterea poluării, deteriorarea infrastructurii şi scăderea siguranţei în trafic, precum şi neîncasarea impozitului pe profit şi a altor taxe.

În perioada ianuarie-iunie, înaintea introducerii noii taxe auto, au fost importate 75.349 de maşini rulate, iar după adoptarea noii taxe, în perioada iulie-septembrie, numărul maşinilor rulate care au intrat în România a fost de 92.996.

Un alt efect al introducerii noii taxe a fost creşterea vechimii maşinilor rulate care au fost importate. Astfel, ponderea maşinilor care au o vechime între 4-10 ani a fost de 64% în primul semestru, în timp ce în trimestrul al treilea ponderea a fost de 41%.

În acelaşi timp, ponderea maşinilor cu vârsta mai mare de 10 ani a fost de 7% în primele şase luni, dar a crescut în perioada iunie-septembrie la 42%.

Cele mai multe importuri de maşini second hand au fost din Germania, iar pe al doilea loc s-a plasat Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici