Lucrările la tronsonul de metrou din Drumul Taberei încep în 50 de zile. Inaugurarea, programată în 2014

Metrorex a semnat contractul pentru execuţia tronsonului Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 de metrou cu un consorţiu condus de firma italiană Astaldi, urmând ca lucrările să înceapă în maxim 50 de zile, iar tronsonul să fie deschis în 2014.

728 afişări
Imaginea articolului Lucrările la tronsonul de metrou din Drumul Taberei încep în 50 de zile. Inaugurarea, programată în 2014

Lucrările la tronsonul de metrou din Drumul Taberei încep în 50 de zile. Inaugurarea, programată în 2014 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Este un contract care poate s-a ironizat mult în perioadaanterioară, dar când avem manageri serioşi toate proiectele pot sădevină realitate", a spus luni, într-o conferinţă de presă,ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Contractul are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA,finanţarea fiind asigurată în proporţie de 50% de la BancaEuropeană de Investiţii (BEI) şi 50% de la bugetul de stat.

Lucrările la staţii se vor executa în galerie deschisă, iartunelele în subteran.

"Sigur vor fi restricţii în trafic în zonele unde vor fistaţiile, dar nu se va aglomera mai mult decât la orice lucrareobişnuită de infrastructură în oraş", a declarat directorul generalal Metrorex, Gheorghe Udrişte.

El a spus că nu există probleme în legătură cu exproprierile,iar din 130 de imobile ce trebuie expropriate, doar 21 sunt înproprietate privată şi nicio clădire nu este de locuit, ci doarspaţii comerciale.

Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2kilometri, şi va deservi 200.000 de locuitori aizonei.

Boagiu a spus că pentru noul exerciţiu financiar al UniuniiEuropene din perioada 2014-2020, Metrorex intenţionează săinvestească 8,5 miliarde euro. Fondurile vor fi folosite, printrealtele, pentru construcţia Magistralei 5 DrumulTaberei-Eroilor-Universitate-Piaţa Iancului-Pantelimon în 2016,Magistrala 6 Piaţa Victoriei-Otopeni, urmând ca licitaţia să fielansată în al doilea semestru din 2012 şi achiziţia a 37 de trenurinoi.

Un alt proiect al Metrorex vizează construcţia Magistralei 7Bragadiru-Voluntari, care va fi realizată prin parteneriatpublic-privat.

Boagiu a mai spus că la 30 iunie vor fi puse înfuncţiune două staţii noi - Pajura şi Parc Bazilescu - de peMagistrala 4 Gara de Nord-Laminorul.

Metrorex a selectat, la finele lunii februarie, consorţiulformat din Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM şi ABConstruct (România) pentru a realiza tronsonul RâulDoamnei-Haşdeu.

Compania Astaldi este prezentă în 23 de ţări. În România,constructorul italian este implicat în mai multe proiecteimportante, printre acestea numărându-se Pasajul Basarab dinBucureşti şi Stadionul Naţional din cadrul complexului Lia Manoliudin Capitală.

Grupul spaniol FCC este prezent în România prin FCC Construccionşi prin subsidara Alpine. Printre lucrările derulate de FCCConstruccion se numără podul hobanat de la Otopeni pe centuraCapitalei, segmentul de autostradă Timişoara - Arad, centuraAradului, centura Constanţei şi pasajul Basarab din Bucureşti.

Delta ACM, firmă deţinută de Florea Diaconu, a fost înfiinţatăîn 1993 şi este specializată în construcţia şi reparareadrumurilor, printre lucrările realizate fiind reabilitareasistemului rutier de pe mai multe străzi din Bucureşti, precum şimodernizarea unor drumuri judeţene şi naţionale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici