Lukoil a cerut ANRM prelungirea perioadei de explorare a unui perimetru din Marea Neagră

Lukoil a cerut ANRM să aprobe prelungirea cu şase luni, până în mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagră, din cauza unor întârzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic şi a unor acumulări de gaze "potenţial periculoase" în zona de foraj.

491 afișări
Imaginea articolului Lukoil a cerut ANRM prelungirea perioadei de explorare a unui perimetru din Marea Neagră

Lukoil a cerut ANRM prelungirea perioadei de explorare a unui perimetru din Marea Neagră (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Începerea forajului în perimetrul EX-29 Est Rapsodia, concesionat de Lukoil Overseas, parte a grupului Lukoil, era programată pentru 1 octombrie, dar trebuie amânată din cauza unor "complicaţii", precum durata mai mare de timp necesară pregătirii unei platforme petroliere de foraj pentru subtraversarea Strâmtorii Bosfor şi reasamblarea ei în Portul Constanţa, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

De asemenea, a fost identificată existenţa unor acumulări de gaze de mică adâncime, potenţial periculoase, motiv pentru care a fost necesară modificarea locaţiei iniţiale a sondei şi efectuarea unor schimbări în documentaţia proiectului de construcţie.

"Este cunoscut faptul că în sectorul românesc al platformei continentale a Mării Negre se găsesc acumulări de gaze situate la mică adâncime, care pot periclita lucrările de foraj a unei sonde şi alte activităţi, astfel încât, în mod obiectiv, titularul a avut nevoie de un timp suplimentar pentru a schimba locaţia iniţială a sondei şi a face unele modificări în documentaţia proiectului de construcţie
a acesteia, în scopul evitării efectelor periculoase ale unor astfel de acumulări de gaze", se menţionează în nota de fundamentare.

Prelungirea perioadei de explorare presupune modificarea acordului de concesiune printr-un act adiţional, operaţiune care se realizează prin hotărâre de guvern.

Lukoil Overseas a contractat o platformă de foraj de la compania Sedco Forex, care derula lucrări în Golful Mexic. Platforma a ajuns în Portul Constanţa, unde este reasamblată după ce a fost demontată pentru a putea trece pe sub podurile peste Strămtoarea Bosfor.

Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare al perimetrului EX–29 Est Rapsodia a fost încheiat în 23 februarie 2011 între ANRM şi Lukoil Overseas Atash BV (cu o participaţie de 80%) împreună cu Vanco International Ltd (20%).

Lukoil Overseas va săpa o sondă în perimetru, unde a identificat în urtma lucrărilor de prospectare realizate "două zone de interes".

Perioada de explorare a fost stabilită la 5 ani de la data intrării în vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, şi este împărţită în două faze, una obligatorie şi una opţională.

Conform acordului de concesiune, programul obligatoriu de lucrări aferent primei fazei a perioadei de explorare este eşalonat pe 36 de luni, respectiv în perioada 4 noiembrie 2011-4 noiembrie 2014.

Lucrările vor începe însă înainte de 4 noiembrie, dată la care expiră prima fază, obligatorie, din contractul de concesiune, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În 2012, Romgaz Mediaş a primit o participaţie de 10% din perimetrul menţionat, iar în 2013 firma PanAtlantic Petroleum a preluat 18%. În prezent, Lukoil Overseas deţine 72% din concesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici