MAEur: Creştere de doar 0,01% a ratei de absorbţie în septembrie, cu un milion euro plăţi directe

Rata de absorbţie reală a fondurilor structurale şi de coeziune a înregistrat, în luna septembrie, o creştere de doar 0,01%, Comisia Europeană rambursând direct României puţin peste un milion de euro, în condiţiile în care sunt blocate plăţile pe principalele cinci programe operaţionale.

302 afișări
Imaginea articolului MAEur: Creştere de doar 0,01% a ratei de absorbţie în septembrie, cu un milion euro plăţi directe

MAEur: Creştere de doar 0,01% a ratei de absorbţie în septembrie, cu un milion euro plăţi directe (Imagine: Shutterstock)

Potrivit statisticii publicate de MAEur, la 30 septembrie rata de absorbţie reală pentru fondurile structurale şi de coeziune disponibile prin cele şapte programe operaţionale a crescut la 9,70% faţă de 9,69% la 30 august, în această lună nivelul plăţilor directe de la Comisia Europeană crescând doar cu 1,19 milioane de euro.

Plăţile pe care le face Comisia Europeană sunt întrerupte de la începutul lunii iulie pentru patru dintre cele programe operaţionale – transport, mediu, regional şi creşterea competitivităţii, în timp ce POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august.

În prezent, sunt aşteptate pentru luna octombrie deciziile Comisiei privind efectuarea de corecţii financiare pentru cele patru programe şi respectiv suspendarea sau reluarea plăţilor pe unele dintre axele celor patru programe, iar pentru POSDRU reluarea plăţilor ar putea fi decisă de Comisia Europeană abia în decembrie.

România a reuşit să acceseze în primele nouă luni din acest an circa 850 de milioane de euro din fondurile structurale şi de coeziune, în condiţiile în care ţinta asumată la începutul anului pentru 2012 era de 3,5 miliarde euro, cu o rată de absorbţie de 20%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici