Mai multe companii vor să participe la construcţia reactoarelor de la Cernavodă

Mai multe companii sunt interesate să deţină participaţii în compania care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Şerban, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

185 afișări
Imaginea articolului Mai multe companii vor să participe la construcţia reactoarelor de la Cernavodă

Multe companii vor să participe la construcţia reactoarelor nucleare de la Cernavodă-oficial

"Am investitori care vor să facă parte, pe lângă companiile implicate deja, în construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, care să paticipe cu procente ca ale celorlalţi", a spus Șerban.

El a adăugat că sunt inclusiv companii ruseşti care vor să preia o participaţie în acest proiect, dar autorităţile nu sunt dispuse, în prezent, să cedeze din pachetul de 51%.

Construcţia reactoarele 3 şi 4 este derulată de o firmă mixtă, în care statul prin Nuclearelectrica deţine 51%. Celelalte companii din proiect sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), ArcelorMittal România, Enel (Italia), Iberdrola (Spania) şi grupul francez GSD SUEZ.

Şerban a adăugat că există şi multe companii interesate să construiască a doua centrală nucleară în România, a cărei construcţie ar putea începe în viitorul apropiat.

"Lucrurile se vor petrece mai repede, încercăm să începem construcţia în paralel cu Cernavodă (grupurile 3 şi 4, n.r.), şi abandonăm tehnologia canadiană CANDU", a mai spus Şerban.

Şerban a afirmat că proiectul celei de-a doua centrale nucleare, constând în selectarea unui consultant şi găsirea unei locaţii, va începe în toamnă, iar ca locaţii sunt avute în vedere în principal judeţele Mureş şi Sibiu.

"Aceste două judeţe au cele mai mari şanse", a mai spus Șerban.

Singura centrală nucleară din România, de la Cernavodă, funcţionează cu două grupuri nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare. Construcţia unităţilor nucleare 3 şi 4 ar trebui să înceapă în 2010-2011, iar investiţia este evaluată la patru miliarde de euro. Termenul iniţial de punere în funcţiune a reactoarelor era 2014-2015, dar a fost decalat pentru 2015-2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici