Mai mulţi eurodeputaţi cer crearea unui Greenpeace financiar

Mai mulţi deputaţi europeni cer crearea uneia sau mai multor organizaţii non-guvernamentale, de genul Greenpeace, pentru a răspunde la presiunile exercitate de industria financiară şi bancară în scopul influenţării legislaţiei în domeniu.

20 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi eurodeputaţi cer crearea unui Greenpeace financiar

Mai mulţi eurodeputaţi cer crearea unui Greenpeace financiar (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Noi, ca oficiali europeni cu responsabilităţi în reglementarea sistemului bancar şi al pieţelor financiare, suntem martori în fiecare zi la presiunile exercitate de industria bancară şi financiară pentru influenţarea legilor", se arată într-un apel public al mai multor deputaţi europeni postat pe o pagină de Internet (http://www.finance-watch.org/).

Dezechilibrul dintre forţa activităţii de lobby şi lipsa unor contraexpertize reprezintă un pericol pentru democraţie. Acest gen de activitate ar trebui contrabalansat de alta, afirmă deputaţii.

"În SUA, legăturile dintre banca Goldman Sachs şi guvern sunt binecunoscute. Şi în Europa, acestă influenţă are o amploare mare. Aceste relaţii duc la o atenţie unilaterală asupra argumentaţiilor industriei financiare şi afectează capacitatea politicienilor de a decide liber. Facem apel la societatea civilă să se organizeze pentru a crea una sau mai multe organizaţii non-guvernamentale capabile să dezvolte o contraexpertiză privind activităţile de pe pieţele financiare", se mai arată pe pagina de Internet.

Apelul a fost semnat de 22 de eurodeputaţi din nouă ţări, printre care Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici