Majoritatea cehilor se declară împotriva adoptării euro

Majoritatea cehilor participanţi la un sondaj de opinie, respectiv 55%, sunt împotriva înlocuirii coroanei cu euro, în condiţiile în care mai multe ţări care folosesc moneda unică, în frunte cu Grecia, au mari probleme bugetare.

17 afișări
Imaginea articolului Majoritatea cehilor se declară împotriva adoptării euro

Majoritatea cehilor se declară împotriva adoptării euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ponderea persoanelor ostile adoptării euro a depăşit nivelul de 50% pentru prima oară după 2001, potrivit companiei de cercetare CVVM, operatorul sondajului.

Dintre participanţii la sondaj, 27% s-au declarat hotărât împotrivă, iar 28% parţial împotrivă.

În schimb, 38% dintre persoanele intervievate sunt favorabile adoptării monedei unice, în timp ce 7% nu au nicio opinie.

Printre opozanţi se află susţinători ai partidului social-democrat şi în mai mare măsură simpatizanţi ai partidului comunist, dar şi persoane în vârstă sau cu nivel de trai scăzut.

Între susţinătorii euro se află alegători ai partidului de dreapta ODS, tinerii cu vârste sub 30 de ani şi persoanele cu studii superioare.

Guvernul ceh este reticent să stabilească un termen pentru adoptarea euro, în special din cauza condiţiei de respectare a criteriilor de la Maastricht.

Analiştii consideră că 2015 este un termen realist de trecere la moneda unică, chiar dacă autorităţile de la Praga au abandonat succesiv ţintele 2009, 2010 şi 2012.

Cehia a aderat la Uniunea Europeană în 2004.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-12 aprilie, în rândul a 1.053 de persoane cu vârste de peste 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici