Managerii spun că în 2022 salariile vor creşte în România în principalele sectoare de business - studiu

Managerii români sunt siguri că în 2022 salariile se vor majora în România în principalele sectoare de business şi că va fi şi mai dificil decât în acest an să recruteze noi angajaţi, conform unui barometru de opinie realizat de către EXEC-EDU, liderul pieţei de exe

1399 afișări
Imaginea articolului Managerii spun că în 2022 salariile vor creşte în România în principalele sectoare de business - studiu

Managerii spun că în 2022 salariile vor creşte în România în principalele sectoare de business - studiu

Astfel, 59% dintre cei intervievaţi consideră că salariile în principalele sectoare de business din economia locală vor continua să crească anul viitor, în timp ce 34% consideră că nivelul acestora va rămâne similar cu 2021.

Majoritatea managerilor (78%) sunt de părere că în 2022 va fi şi mai dificil să angajeze noi colegi, pe când 19% spun că acest proces va fi mai uşor, în timp ce restul susţin că depinde de industrie, de companie şi de competenţele cerute. Pentru comparaţie, 89% din respondenţi afirmă că şi în 2021 a fost mai degrabă dificil să recruteze angajaţi.

Ritmul pandemiei a încetinit la nivel global, iar managerii români sunt de părere că piaţa muncii, care a fost uşor blocată în acest an, va apăsa pedala de acceleraţie anul viitor. Selecţia şi recrutarea candidaţilor în roluri de management care să deţină noile competenţe impuse de pandemie este o provocare pentru majoritatea companiilor, iar acest trend al pieţei este reflectat în cererea în creştere pe care o avem pentru programele de management. Este esenţial ca managerii să deprindă noi competenţe atât de necesare astăzi, printre care spirit antreprenorial, agilitate, gândire critică, rezilienţă sau inteligenţă emoţională”, declară Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU.

Întrebaţi despre majorarea salariului minim brut pe economie, care va creşte cu până la 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, un procent de peste 90% din managerii intervievaţi sunt de acord cu această majorare. Totodată, aceştia consideră că nu este normal ca salariile în companiile de stat să fie mult mai mari decât în companiile private.

În ceea ce priveşte nivelul salariilor în industria în care activează, peste jumătate din respondenţi (51%) afirmă că acestea s-au majorat în primul semestru din 2021. Un procent similar (49%) spun că în această perioadă s-au majorat salariile şi în companiile în care lucrează, ceea ce înseamnă că doar jumătate dintre companii au urmat trendul pieţei.

La sondajul EXEC-EDU, realizat în luna mai, au răspuns manageri din industrii ca retail, IT, petrol şi gaze, jocuri de noroc, educaţie, FMCG, banking, agribusiness, curierat, transporturi, consultanţă. Respondenţii ocupă poziţii de middle management (64%), top management (28%), business owner (8%).

Un procent de 47% dintre intervievaţi lucrează în companii cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, 21% activează în companii cu cifre de afaceri de 5-10 mil euro, iar 33% sunt în companii cu cifre de afaceri sub 5 milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici