Marea Britanie riscă cea de-a treia rundă de recesiune din ultimii patru ani

Marea Britanie ar putea trece prin cea de-a treia rundă de recesiune de la criza financiară mondială din 2008, situaţie fără precedent care va creşte presiunile asupra guvernului în privinţa politicii de austeritate.

267 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie riscă cea de-a treia rundă de recesiune din ultimii patru ani

Marea Britanie riscă cea de-a treia rundă de recesiune din ultimii patru ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După cea mai rece lună martie din ultimii 50 de ani, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar putea înregistra un al doilea trimestru consecutiv de declin, potrivit CNN Money.

În ultimele trei luni ale anului trecut, PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 0,3% faţă de trimestrul anterior.

Datele oficiale vor fi publicate joi, iar majoritatea economiştilor estimează că Marea Britanie va evita la limită recesiunea, avertizând însă că există riscuri semnificative ca prognoza să se dovedească una optimistă.

Economiştii băncii elveţiene UBS cred că economia britanică a stagnat în primul trimestru, însă notează că efectele vremii reci ar putea provoca surprize.

O a treia rundă de recesiune în urma crizei financiare de acum patru ani ar fi fără precedent în istoria Marii Britanii, punând sub semnul întrebării politica de austeritate practicată în ultimii ani de guvernul de la Londra.

Un analist de la banca japoneză Nomura consideră că redresarea sectorului serviciilor a fost oprită în primele trei luni ale acestui an din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care au blocat de asemenea proiectele de construcţii.

Vânzările cu amănuntul au scăzut în martie în Marea Britanie cu 0,7% faţă de februarie, efectul scăderii veniturilor populaţiei fiind accentuat de vremea rea, care a ţinut consumatorii în case.

Economia Marii Britanii s-a contractat timp de cinci trimestre consecutive începând cu al doilea trimestru al anului 2008 şi a înregistrat alte nouă luni de recesiune începând cu ultimele trei luni ale anului 2011, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro.

FMI a redus cu 0,3% prognoza de creştere economică a Marii Britanii pentru acest an, acuzând scăderea cererii, şi a recomandat guvernului să ia în calcul o abordare mai flexibilă faţă de reducerea deficitului bugetar şi datoriei publice.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat vineri ratingul Marii Britanii de la "AAA" la "AA+".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici