Mark Mobius: Reducerea relaxării cantitative în SUA nu va avea efecte semnificative pe pieţele emergente

Preşedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, consideră că reducerea programului de relaxare cantitativă al Rezervei Federale a SUA nu va cauza retrageri semnificative de capital de pe pieţele emergente, care vor continua să atragă investitori.

103 afișări
Imaginea articolului Mark Mobius: Reducerea relaxării cantitative în SUA nu va avea efecte semnificative pe pieţele emergente

Mark Mobius: Reducerea relaxării cantitative în SUA nu va avea efecte semnificative pe pieţele emergente (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Frica de reducere (a achiziţiilor de obligaţiuni - n.r.) este destul de exagerată. Ceea ce nu-şi dau seama unii este că aşa-numita îngustare a programului vine după o creştere incredibilă a rezervei monetare în SUA. Aceste programe de relaxare cantitativă au avut un caracter cumulativ. Acei bani nu vor dispărea atunci când programul se va opri. Vor rămâne în sistem", a declarat Mobius pentru CNBC.

Banca centrală a Statelor Unite ar putea începe încă din luna septembrie să reducă programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi. În prezent, Fed preia din piaţă obligaţiuni în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună, iar programul ar putea fi redus din acest an şi încheiat până la jumătatea anului viitor, potrivit unui calendar provizoriu prezentat recent de bancă.

Reducerea programului ar putea conduce la creşterea dobânzilor la nivel mondial, iar unii investitori şi analişti anticipează că situaţia va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte fluxurile de capital către pieţele emergente.

Templeton administrează active de aproximativ 834,1 miliarde de dolari, iar din grup face parte şi administratorul Fondului Proprietatea (FP).

"Veţi vedea mai mulţi bani intrând pe pieţele emergente", anticipează Mobius.

Mobius este optimist mai ales în ceea ce priveşte regiunea Asiei de Sud-Est, previzionând că, pe termen lung, statele din zonă vor forma o piaţă echivalentă cu cea chineză. Totodată, intrările de capital în statele asiatice vor creşte datorită măsurilor agresive de stimulare a economiei adoptate în Japonia, consideră Mobius.

Investitorul avertizează însă asupra problemelor din India, care înregistrează deja retrageri semnificative de capital. Mobius este îngrijorat în special de birocraţia din India, care ridică bariere în calea investiţiilor, notează CNBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici