Merkel: Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile unor ţări precum România sau Bulgaria

Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro şi nu primesc atât de multă atenţie, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, într-un discurs în Parlamentul german.

2248 afișări
Imaginea articolului Merkel: Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile unor ţări precum România sau Bulgaria

Merkel: Germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile unor ţări precum România sau Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merkel a subliniat în discurs atât situaţia membrilor UE care nu au trecut încă la euro, dar şi problemele populaţiei din ţările euro cu datorii foarte mari, obligate să adopte măsuri dure de austeritate. Cancelarul a promis că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, însă a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un "maraton" dur pentru recâştigarea credibilităţii pierdute în timpul crizei.

"Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, să conştientizăm sacrificiile pe care le face populaţia în ţările din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie", a spus Merkel, potrivit Reuters.

Aceste ţări contribuie la stabilitatea monedei europene, a afirmat cancelarul în discursul din Parlament.

"Deseori nu ne dăm seama de contribuţia pe care populaţia din ţările pe care le-am menţionat o aduce pentru ca euro să fie o monedă solidă, stabilă. Polonia a spus întotdeauna clar că este pregătită pentru un angajament important, chiar dacă nu a adoptat încă euro", a adăugat şeful executivului german.

Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei.

Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale prin modificarea tratatelor UE, dar şi utilizarea fondului de urgenţă al zonei euro pentru stabilizarea pieţelor.

Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro.

Declaraţiile lui Merkel pregătesc astfel terenul pentru o săptămână de discuţii intense la vârful UE, liderii politici încercând să ajungă la un consens pe un "pact fiscal" care să confere Comisiei Europene prerogative extinse în privinţa controlului bugetelor statelor din zona euro, să cuprindă sancţiuni dure pentru statele care încalcă reglementările europene şi să asigure integrarea fiscală accelerată la nivelul uniunii monetare.

Merkel va merge luni la Paris pentru a prezenta, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE.

Sarkozy a salutat joi apelurile Germaniei privind un nou tratat care să înăsprească disciplina fiscală în zona euro, însă, spre deosebire de Merkel, liderul francez nu a vorbit despre consolidarea prerogativelor Comisiei Europene sau ale Curţii Europene de Justiţie.

Sarkozy, care doreşte să câştige în primăvara anului viitor un nou mandat, a propus o Europă "interguvernamentală", în cadrul căreia preşedinţii şi premierii statelor din zona euro ar avea ultimul cuvânt de spus pe bugetele naţionale.

Opoziţia din Franţa îl acuză pe Sarkozy că promovează "un tratat de austeritate dictat de Germania". Merkel a făcut o paranteză în timpul discursului din Bundestag pentru a respinge aceste acuzaţii.

PreşedinteleTraian Băsescu s-a aflat pe 10 noiembrie la Berlin, pentru o vizită oficială de o zi, în timpul căreia a avut întâlniri cu preşedintele Germaniei, Christian Wulff, şi cancelarul Angela Merkel.

După întrevederea cu preşedintele Băsescu, Merkel a declarat că România a confirmat că vrea să adere la euro în 2015, menţionând că respectă acest lucru, ştiind ce înseamnă aplicarea unor reforme grele pentru populaţie, şeful statului afirmând că România îşi menţine obiectivul.

"România a confirmat că vrea să adere în 2015 la euro. Respect acest lucru, ştiu ce înseamnă să se întreprindă reforme dificile pentru populaţie. Doresc să felicit Guvernul român pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel.

La rândul său, Traian Băsescu a spus că România nu renunţă la obiectivul de aderare la euro în 2015. El a mai spus că România nu crede într-o Europă fragmentată.

"I-am prezentat doamnei cancelar (Angela Merkel - n.r.) viziunea noastră cu privire la Europa. Nu credem într-o Europă fragmentată şi în şansele noastre separate. Niciunul din statele UE, poate ar reuşi Germania, dar în rest, probabil că niciun stat al UE nu va reuşi să culeagă decât efectele globalizării, dacă Europa nu va fi unită în faţa procesului de globalizare pentru a se afla la pupitrul de comandă", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că România susţine "fără rezerve" un proces de integrare accelerat al statelor din UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici