Merkel încearcă să calmeze temerile Chinei legate de criza din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel a încercat joi la Beijing să calmeze temerile premierului chinez Wen Jiabao legate de criza din zona euro şi a obţinut promisiunea că China va continua să investească în regiune.

269 afișări
Imaginea articolului Merkel încearcă să calmeze temerile Chinei legate de criza din zona euro

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Angajamentul chinez a fost dovedit imediat prin semnarea unui contract de achiziţie a 50 de avioane Airbus, pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Merkel, aflată la conducerea unei delegaţii mari de miniştri şi oameni de afaceri, a detaliat măsurile luate de Europa pentru combaterea crizei datoriilor suverane, insistând asupra "voinţei absolute" de consolidare a monedei unice.

"Am explicat premierului Wen că multe reforme sunt în curs şi că există voinţa politică absolută pentru a readuce euro în rândul monedelor puternice", a subliniat Merkel, aflată la a doua vizită în China din acest an.

China se confruntă ea însăşi cu încetinirea creşterii economice şi este afectată de dificultăţile din Uniunea Europeană, principala piaţă pentru exporturile chineze.

"Criza datoriilor din Europa a continuat să se agraveze, provocând temeri puternice comunităţii internaţionale. Sincer vorbind, şi eu sunt la fel de îngrijorat", a arătat Wen.

El a subliniat că există două preocupări principale, dacă Grecia va ieşi din zona euro şi dacă Italia şi Spania vor lua măsuri de redresare.

Wen a dat asigurări că China este pregătită, cu o evaluare prealabilă a riscurilor, să continue să investească pe piaţa europeană a datoriilor suverane.

Germania asigură aproape jumătate din exporturile europene în China şi atrage aproape un sfert din exporturile chinezeşti în UE.

Schimburile bilaterale dintre cei doi mari exportatori mondiali au atins anul trecut 169 miliarde de euro, în creştere cu 18,9% faţă de anul precedent.

Merkel va vizita vineri o uzină Airbus din oraşul Tianjin. Un acord de 1,6 miliarde de dolari a fost semnat pentru extinderea unei linii de asamblare pentru avioanele A320.

Volkswagen a încheiat la rândul său un acord de 290 milioane de dolari pentru construcţia unui centru de producţie la Tianjin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici