Merkel: Şeful FMI trebuie să fie un european, care să ducă la bun sfârşit mandatul lui Strauss-Kahn

Cancelarul german Angela Merkel a reiterat joi că doreşte ca următorul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) să fie un european, iar demisia lui Dominique Strauss-Kahn înainte de încheierea mandatului său este un argument în favoarea acestei poziţii.

171 afișări
Imaginea articolului Merkel: Şeful FMI trebuie să fie un european, care să ducă la bun sfârşit mandatul lui Strauss-Kahn

Merkel: Şeful FMI trebuie să fie un european, care să ducă la bun sfârşit mandatul lui Strauss-Kahn (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Sunt de părere că ar trebui să propunem un candidat european. Desigur, în prezent au loc discuţii despre asta, nu voi da vreun nume, dar vom discuta chestiunea în interiorul Uniunii Europene. Este desigur de mare importanţă să găsim o soluţie rapidă", a arătat Merkel.

Cursa pentru şefia FMI se dă între Europa, care a ocupat în mod tradiţional postul, şi marile economii emergente, care doresc să-şi consolideze influenţa asupra politicilor economice mondiale după ce au devenit, în ultimii ani, motoarele de creştere ale economiei globale.

Mandatul lui Strauss-Kahn s-a încheiat cu 17 luni înainte de termen odată cu demisia acestuia, anunţată joi de instituţie.

Potrivit Reuters, principalii potenţiali succesori ai lui Strauss-Kahn din partea Europei ar putea fi ministrul francez al economiei şi finanţelor, Christine Lagarde, şi guvernatorul Bundesbank, Axel Weber. De cealaltă parte a baricadei, ţările emergente i-ar putea propune pe Kemal Dervis, fost ministru al economei în Turcia, creditat cu salvarea ţării de la marginea prăpastiei în 2001 printr-un acord cu FMI, Agustin Carstens, actual guvernator al băncii centrale a Mexicului şi fost director general adjunct al FMI în perioada 2003-2006, sau pe Arminio Fraga, considerat unul dintre cei mai de succes preşedinţi ai băncii centrale a Braziliei.

Un alt potenţial candidat ar fi canadianul Mark Carney, şeful Băncii Canadei, al cărui nume a circulat în ultimele zile în presa locală. Premierul canadian Stephen Harper a declarat că Carney ar fi un şef "grozav" al FMI.

Alte nume vehiculate în presa internaţională ca posibili înlocuitori ai lui Strauss-Kahn sunt preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, propus de guvernatorul băncii Olandei Nout Wellink, sud-africanul Trevor Manuel, şeful Comisiei Naţionale de Planificare, ministrul finanţelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam şi Montek Singh Ahluwalia, un important consilier pe probleme de economie al premierului indian.

La rândul său, ministrul turc al finanţelor Mehmet Simsek a declarat că nu vede niciun motiv pentru care nu ar putea îndeplini rolul de director general al FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici