Merkel vrea să propună statelor din zona euro un "Pact de Competitivitate"

Cancelarul german Angela Merkel intenţionează să propună membrilor zonei euro un "Pact de Competitivitate", care va include angajamente concrete din partea statelor de a-şi îmbunătăţi competitivitatea, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

39 afișări
Imaginea articolului Merkel vrea să propună statelor din zona euro un "Pact de Competitivitate"

Merkel vrea să propună statelor din zona euro un "Pact de Competitivitate" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cancelaria germană pregăteşte un document în vederea propunerii unui pact de competitivitate în zona euro. Acordul va cuprinde obligaţii concrete pentru consolidarea competitivităţii, "mai ambiţioase şi mai stricte decât cele decise la nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeană", menţionează Der Spiegel.

Pentru evaluarea eforturilor în privinţa îndeplinirii obligaţiilor asumate de ţările uniunii monetare, Berlinul are în vedere introducerea mai multor criterii, precum unele referitoare a costurile forţei de muncă pentru reducerea decalajelor dintre state în această privinţă, la finanţarea pensiior sau la investiţii.

Documentul prevede adoptarea primelor măsuri în cadrul unui program de urgenţă decis de Bruxelles, pe care statele zonei euro trebuie să-l pună în aplicare în 12 luni. El menţionează, de exemplu, vârsta de pensionare, care trebuie adaptată la evoluţia demografică, sau introducerea unui plafon limitativ pentru deficitele bugetare după modelul celui existent în Germania.

Membrii zonei euro dezbat suplimentarea Fondului European de Stabilitate Financiară, creat pentru ajutarea ţărilor confruntate cu probleme financiare şi la care, până în prezent, nu a recurs decât Irlanda.

Guvernul german evocă trei condiţii pentru a accepta suplimentarea facilităţii, respectiv introducerea de sancţiuni cu aplicare mai automată pentru statele care nu respectă regulile, angajamentul fiecărei ţări de a avea finanţe publice solide şi îmbunătăţirea competitivităţii pe termen lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici