Merrill Lynch estimează o contractare a economiei româneşti cu 3,4% în 2009

Merrill Lynch a revizuit în coborâre, de la 1,5% la 3,4%, estimarea referitoare la contracţia economei româneşti în 2009 şi a îmbunătăţit proiecţia pentru 2010, îndicând un declin al PIB de 3,2%, faţă de cel de 5% anticipat anterior, decizii motivate prin înăsprirea politicii fiscale cerută de FMI.

20 afișări
Imaginea articolului Merrill Lynch estimează o contractare a economiei româneşti cu 3,4% în 2009

Merrill Lynch estimează o contractare a economiei româneşti cu 3,4% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După o creştere puternică şi surprinzătoare în 2008, Produsul Intern Brut (PIB) se va comprima puternic în 2009 şi 2010. Unii dintre factorii determinanţi ai evoluţiei vor fi ajustările fiscale care au fost, probabil, impuse prin programul FMI, asupra căruia reprezentanţii României şi ai Fondului au convenit pe 25 martie", se arată într-un comunicat al băncii americane.

Autorităţile române au convenit cu o delegaţie a FMI, din care au făcut parte observatori de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, asupra unui program de relansare economică finanţat printr-un pachet de împrumuturi externe în valoare de 19,95 miliarde de euro.

În privinţa inflaţiei, Merrill Lynch estimează că aceasta va depăşi ţinta Băncii Naţionale de 3,8±1%, printre altele din cauza monedei naţionale slabe. Analiştii băncii consideră că inflaţia va încetini la 5,5% în 2009 şi 4,7% în 2010, de la 8,1% în 2008.

"Deficitele externe mari şi cel fiscal rămân principalele îngrijorări pentru România, dar înăsprirea politicilor fiscale şi recesiunea ar trebui să genereze echilibrarea poziţiei externe a României în perioada 2009-2010", indică banca americană.

În urma acordului cu FMI, Merrill Lynch a modificat în scădere estimarea referitoare la deficitul fiscal pentru 2009 de la 7,5% din PIB la 4,4% din PIB. În plus, banca anticipează că deficitul de cont curent se va cifra la 9% din PIB în 2009 şi la 6,5% în 2010.

Cu o rată a dobânzii de politică monetară de 10% în prezent, România are suficient spaţiu de manevră pentru politicile monetare convenţionale, consideră economiştii băncii, care cred că dobânda cheie va scădea la 8% în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici