Metrorex ar putea renunţa la un contract de 239 milioane de euro cu francezii de la Alstom

Companiilor din Hexagon nu le mai merge deloc bine în România. Răceala relaţiilor dintre preşedinţii Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, precum şi poziţia oficială a Franţei cu privire la intrarea României în spaţiul Schengen par să aibă efecte şi în mediul de afaceri. După Colas, Vinci, GDF Suez sau EADS, şi francezii de la Alstom sunt pe cale să piardă o afacere de proporţii. Contractul dintre Metrorex şi Alstom, în valoare de 239 de milioane de euro, a fost semnat în 2004 şi are o perioadă de 15 ani. În schimbul acestor bani, francezii se obligau să asigure mentenanţa garniturilor de la Metrorex.

166 afișări
Imaginea articolului Metrorex ar putea renunţa la un contract de 239 milioane de euro cu francezii de la Alstom

Metrorex ar putea renunţa la un contract de 239 milioane de euro cu francezii de la Alstom (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediaax Foto)

În numai şapte ani de contract, firma a încasat deja circa 207 milioane de euro, "în condiţiile unei marje de profit de circa 30%", au declarat pentru gândul surse din Ministerul Transporturilor. Împinsă de la spate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a pus Metrorexul pe lista neagră a firmelor monitorizate, compania de stat încearcă acum să renegocieze termenii înţelegerii şi să diminueze cheltuielile, Guvernul aprobând recent un memorandum în acest sens. "Există posibilitatea anulării contractului celor de Alstom", spune pentru gândul Gheorghe Udrişte, directorul general Metrorex. "Ţinta negocierilor actuale este să îi determinăm să accepte un profit rezonabil, de 5-10%. Deocamdată, nu vor să spună nici măcar cum se compune preţul ", precizează acesta.

Că intenţiile statului sunt serioase o demonstrează şi anunţul public al Metrorex care îşi manifestă intenţia de a achiziţiona servicii de reparare şi întreţinere pentru transportul feroviar şi pentru alte echipamente, în valoarea de 693,31 milioane de lei (circa 169 de milioane de euro), fără TVA, în condiţiile în care are deja un astfel de contract semnat cu Alstom.

Citeşte mai multe despre contractul dintre Metrorex şi Alstom pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici