Micii producători de energie verde riscă insolvenţa sau falimentul în cel mult un an - director

Producătorii mici de energie regenerabilă pot intra în insolvenţă sau în faliment în şase luni-un an din cauza taxelor mari, a preţurilor reduse ale electricităţii şi a blocajului de pe piaţa de certificate verzi, spune şeful companiei Vienna Energy Forţa Naturală, din grupul austriac Wien Energie.

810 afișări
Imaginea articolului Micii producători de energie verde riscă insolvenţa sau falimentul în cel mult un an - director

Micii producători de energie verde riscă insolvenţa sau falimentul în cel mult un an - director (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"În şase luni - un an producătorii mici vor intra în insolvenţă sau în faliment. Mulţi producători mici au făcut investiţiile cu bani de la bănci, care bănci acum vor vrea banii înapoi", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dan Prodan, managing director al Vienna Energy Forţa Naturală.

Compania a cumpărat în 2008 de la producătorul de electricitate deţinut de stat Hidroelectrica 31 de microhodrocentrale pentru 35 milioane de euro. După achiziţie, compania a derulat un program de cinci ani pentru modernizarea unităţilor, în valoare de 15 milioane de euro.

"Dacă preţul energiei este foarte scăzut, dacă certificatele verzi sunt în exces, ei (micii producători de energie regenerabilă - n.r.) au probleme în a-şi plăti ratele la bănci. Taxa pe stâlp, reducerea cu 85% a numărului de certificate verzi pentru marii consumatori şi preţul mic al electricităţii sunt factori determinanţi", a adăugat Prodan.

Guvernul a aprobat în iunie un proiect de hotărâre prin care marii consumatori de energie electrică vor plăti doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislaţie, ajutorul de stat având ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile. Schema de sprijin va fi aplicată după primirea avizului Comisiei Europene.

Potrivit lui Prodan, compania nu reuşeşte să vândă certificatele verzi pe care le primeşte pentru electricitate produsă în microhidrocentrale, din cauză că piaţa este blocată, toţi marii consumatori fiind în aşteptarea aprobării de către CE a propunerii Executivului.

"Acest domeniu nu poate rezista fără certificate verzi. Piaţa tranzacţionării de certificate verzi este blocată de planul reducerii cu până la 85% a certificatelor pentru companii. Sunt consumatori industriali care nu şi-au atins cota obligatorie de certificate verzi, dar nimeni nu cumpără certificate pentru că toţi aştepată să vadă aprobă CE. Nu reuşim să vindem certificatele verzi", a precizat Prodan.

Taxa pe construcţii speciale, cunoscută şi ca taxa pe stâlp, a fost introdusă la începutul acestui an şi se aplică pentru construcţiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de producţie sau birouri, care erau deja impozitate. Valoarea taxei este de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiei.

În 4 septembrie, premierul Victor Ponta a anunţat că taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5% la 1% din valoarea construcţiei.

Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 22 milioane de lei (5 milioane euro), aproape dublu faţă de 2012, şi a trecut pe profit, de 6,3 milioane de lei.

Vienna Energy Forţa Naturală estimează că în acest an va produce 50.000 MWh de electricitate, cu 19% faţă de 42.000 MWh anul trecut, ca urmare a unui an hidrologic bun.

Potrivit lui Prodan, Vienna Energy Forţa Naturală a plătit în acest an 500.000 de euro în contul taxei pe construcţii speciale.

"Contextul actual nu ne dă voie să facem alte investiţii. Microhidrocentralele pe care Hidroelectrica vrea să le vândă sunt interesante, dar în acest context economic este greu să mai faci investiţii", a mai spus Prodan.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul asprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Vienna Energy Forţa Naturală face parte din grupul austriac Wien Energie, care alimentează cu electricitate oraşul Viena şi localităţile învecinate. Wien Energie a înregistrat anul trecut afaceri de 2,94 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici