Microsoft vrea din nou să preia Yahoo, după încercarea eşuată din 2008

Microsoft ar putea face o ofertă pentru preluarea Yahoo, gigantul software reapărând printre potenţialii cumpărători ai companiei după încercarea eşuată de achiziţie din 2008, au declarat surse apropiate discuţiilor.

194 afișări
Imaginea articolului Microsoft vrea din nou să preia Yahoo, după încercarea eşuată din 2008

Yahoo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Yahoo, cu o valoare de piaţă de 20 miliarde de dolari, este "curtată" de numeroşi investitori, precum Providende Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners sau gigantul chinez de comerţ electronic Alibaba şi fondul rus de investiţii DST Global, cărora li se alătură Microsoft, potrivit surselor citate.

Acţiunile Yahoo au crescut cu 10,1% după apariţia informaţiilor, însă au coborât uşor ulterior. Microsoft a închis miercuri la New York în urcare cu 2,2%.

Microsoft ar putea căuta un partener pentru preluarea Yahoo, a adăugat una dintre surse, fără a da alte detalii.

Decizia finală şi lansarea unei oferte formale ar putea fi însă împiedicate de divergenţele din conducerea Microsoft privind oportunitatea prezentată de scoaterea Yahoo la vânzare, a afirmat o sursă oficială din cadrul gigantului software.

Una dintre "taberele" din interiorul Microsoft vrea neapărat cumpărarea Yahoo, considerând că are un bun potenţial de creştere şi ar fi o bună modalitate de a investi câteva miliarde de dolari.

Yahoo a respins în 2008 o ofertă de 47,5 miliarde de dolari din partea Microsoft, decizie considerată o gafă din partea directorului general de atunci, Jerry Yang.

"Valoarea Yahoo nu a mai crescut de câţiva ani, iar unii directori consideră că ar trebui să cumpărăm ceva cu potenţial de viitor", a afirmat sursa din conducerea Microsoft.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii Yahoo, Microsoft şi ai celorlalţi potenţiali investitori implicaţi au refuzat să comenteze informaţiile.

Anterior, surse apropiate situaţiei au afirmat că Yahoo le-a cerut consultanţilor, Goldman Sachs şi Allen & Co, să pregătească situaţiile financiare ale companiei pentru a fi prezentate unor potenţiali cumpărători.

La scurt timp după demiterea directorului general Carol Bartz la începutul lunii septembrie, Yahoo a anunţat că analizează "alternative strategice" după ce a fost informată de interesul mai multor părţi pentru preluarea companiei.

Yahoo, care a dominat odată internetul, joacă la două capete: dă semnalul că este de vânzare, dar caută în acelaşi timp un nou director general.

Yahoo ar fi o ţintă uriaşă pentru orice fond de investiţii care acţionează pe cont propriu, mai ales în contextul condiţiilor dificile de pe pieţele de credit.

Surse din industrie susţin că fondurile de capital privat ar dori să preia operaţiunile din SUA şi să vândă activele din Asia către un investitor precum miliardarul Jack Ma, care controlează Alibaba.

Pe Wall Street, analiştii au evaluat recent Yahoo la puţin peste 20 de miliarde de dolari. Activele de bază din zona căutărilor şi publicităţii online sunt evaluate la 7,7 milirde de dolari, iar operaţiunile asiatice la 9,2 miliarde de dolari. În plus, compania are rezerve de lichiditate de 3,2 miliarde de dolari.

Yahoo deţine circa 40% din Alibaba şi 35% din Yahoo Japan.

Dacă Microsoft ar integra total motorul de căutare Bing cu cel al Yahoo, ar câştiga o cotă de piaţă de peste 30% în SUA şi ar deveni un competitor credibil al Google, consideră analiştii.

Yahoo a încheiat în 2009 cu Microsoft un acord de parteneriat pe 10 ani pe piaţa căutărilor online. Platforma de căutare a Yahoo rulează motorul Bing, iar Microsoft cedează 88% din veniturile din publicitate prin căutări.

Microsoft are o rezervă uriaşă de bani, de 53 de miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici