Mihail Dumitru: Bugetul pentru agricultură permite în mică măsură înlocuirea ajutoarelor de stat

Bugetul de 9,87 miliarde lei propus pentru Ministerul Agriculturii permite foarte puţine resurse pentru înlocuirea formelor de ajutor de stat, retrase din acest an, a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, la comisiile parlamentare pentru agricultură reunite pentru dezbaterea bugetului.

23 afișări
Imaginea articolului Mihail Dumitru: Bugetul pentru agricultură permite în mică măsură înlocuirea ajutoarelor de stat

Mihail Dumitru: Bugetul pentru agricultură permite în mică măsură înlocuirea ajutoarelor de stat (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"În 2010 vom putea achita datoriile restante, putem cofinanţa programele europene, dar avem foarte puţine resurse pentru a înlocui formele de ajutor de stat retrase după anul 2009", a spus Dumitru.

El a adăugat că o nouă formă de ajutor de stat, care ar putea fi introdusă în acest an, este aşa-numitul "ajutor de criză", prin care statul poate acorda fermierilor până la 15.000 euro şi până la 500.000 euro unităţilor de procesare.

Susţinerea financiară de către stat a producţiei de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun, dar şi subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole au încetat de la 1 ianuarie 2010.

Agricultorii vor beneficia, în schimb, de ajutoare legate de îndeplinirea cerinţelor suplimentare privind bunăstarea animalelor, finanţarea acţiunilor fitosanitare de interes naţional, susţinerea unor investiţii în agricultură şi garantarea creditelor de investiţii, garantarea în proporţie de 80% a creditelor pentru IMM, reducerea accizei pentru motorina utilizata în agricultură, silvicultură şi reducerea accizei pentru energia electrică utilizată, cum ar fi la staţiile de pompare pentru irigaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici