Ministerele se împrumută cu 1,5 mld lei din credite externe pentru investiţii

Ministerele s-au împrumutat în primul trimestru al anului cu 774,8 milioane lei (183,8 milioane euro), prin credite externe, şi angajează până la sfârşitul lunii iunie noi împrumuturi în sumă comparabilă, dintr-un total de 4,1 miliarde lei prevăzute să fie contractate pentru proiecte de investiţii.

16 afișări
Imaginea articolului Ministerele se împrumută cu 1,5 mld lei din credite externe pentru investiţii

Ministerele se împrumută cu 1,5 mld lei din credite externe pentru investiţii (Imagine: Mediafax Foto)

Dintr-un total de 4,12 miliarde lei reprezentând cheltuieli anuale din intrările de credite externe, în trimestrul I au fost efectuate deschideri de credite însumând 774,8 milioane lei (18,8% din programul anual). Cele mai mari împrumuturi au fost contractate de Ministerul Transporturilor (617 milioane lei dintr-un total anual de 1,6 miliarde lei), conform unei analize realizată de Ministerul Finanţelor şi obţinută de MEDIAFAX.

Pentru al doilea trimestru al anului au fost prevăzute credite externe însumând 759,4 milioane lei (18,4% din programul anual), dintre care 349 milioane lei contractate de Ministerul Transporturilor şi 147 milioane lei de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Din fondurile externe nerambursabile de postaderare, în primul trimestru au fost efectuate deschideri de credite însumând 98,2 milioane lei (doar 1,3% din programul anual de 7,5 miliarde lei), pentru al doilea trimestru fiind prevăzute credite însumând 1,2 miliarde lei (17,3% din programul anual).

La acestea se adaugă fonduri atrase din venituri din economie (935,5 milioane lei în primul trimestru, reprezentând 21,7% din programul anual de 4,3 miliarde lei, şi 354,3 milioane lei prevăzute pentru al doilea trimestru) şi din investiţii ale companiilor cu capital de stat şi alte transferuri de natura investiţiilor (1,8 miliarde lei în trimestrul I, reprezentând 28,3% din programul anual de 6,2 miliarde lei, şi 1,2 miliarde lei în trimestrul II).

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii aprilie, că ministerele se vor împrumuta în acest an cu 4,1 miliarde lei (circa un miliard euro) prin credite externe pentru proiecte de investiţii, cele mai multe fonduri urmând să fie contractate de Ministerele Transporturilor, Mediului şi Dezvoltării Regionale.

Din totalul sumei, Ministerul Transporturilor va contracta credite externe de 1,6 miliarde lei, Ministerul Mediului va împrumuta 608 milioane lei, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei va angaja 586 milioane lei.

La acestea se vor adăuga venituri din economie de 4,1 miliarde lei, fonduri externe nerambursabile postaderare de 7,5 miliarde lei, investiţii ale companiilor de stat şi alte transferuri de natura investiţiilor de 6,1 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici