Ministerele vor fi obligate să achite impozitele aferente imobilelor închiriate de la RA-APPS

Ministerele şi alte instituţii publice care utilizează spaţii administrate de către Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) vor fi obligate să achite impozitul pe clădire şi teren şi alte costuri aferente imobilului, cheltuieli suportate în prezent din veniturile proprii ale regiei.

18 afișări
Imaginea articolului Ministerele vor fi obligate să achite impozitele aferente imobilelor închiriate de la RA-APPS

Ministerele vor fi obligate să achite impozitele aferente imobilelor închiriate de la RA-APPS (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Decizia privind transferul obligaţiei de acoperire a acestor cheltuieli a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Ministerele nu plătesc în prezent chirie pentru spaţiile RA-APPS utilizate, ci doar anumite servicii. S-a decis însă ca instituţiile publice să suporte şi taxele locale, reprezentând impozitul pe clădire şi teren, precum şi alte cheltuieli aferente imobilului", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

În luna aprilie, Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) a solicitat ca Regele Mihai să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până în prezent de către stat, invocând faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului, solicitare aprobată de Guvern.

Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia funcţionează RA-APPS, a informat la rândul său că regia are probleme financiare determinate de criza economică şi este obligată să îşi restrângă cheltuielile, inclusiv prin reduceri de personal.

SGG arăta că regia nu îşi mai poate permite suportarea unor cheltuieli pentru locatarii mai multor imobile aflate în administrare.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat administrează imobile ocupate de către demnitari în perioada mandatului, aceştia acoperind doar o parte redusă din cheltuielile locative.

Pentru a obţine venituri suplimentare, RA-APPS a cerut recent acordul Guvernului de a retrage Camerei de Comerţ dreptul de a folosi gratuit terenul de 42 hectare ocupat de Romexpo şi de a institui obligaţia unei plăţi prin care să acopere cheltuielile locuinţelor de protocol ocupate de demnitari.

RA-APPS estimează că va intra în acest an pe pierderi de 21,4 milioane lei (peste 5,1 milioane euro), cu venituri totale de 263,1 milioane lei şi cheltuieli de 284,6 milioane lei, după ce anul trecut a înregistrat un profit net de 15,5 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici