Ministerul Agriculturii şi crescătorii de bovine nu au ajuns la un acord în privinţa subvenţiilor

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi crescătorii de bovine, care s-au întâlnit luni la Bucureşti, nu au ajuns la un acord în privinţa ajutorului de stat pe care fermierii ar urma să îl primească întrucât aceştia nu au acceptat soluţiile propuse.

78 afișări
Imaginea articolului Ministerul Agriculturii şi crescătorii de bovine nu au ajuns la un acord în privinţa subvenţiilor

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Am oferit fermierilor un buget pe care îl putem folosi anul acesta, respectiv două scheme de ajutor de stat pentru lapte şi carne. Ei nu acceptă aceste scheme şi spun că la condiţiile pe care le punem nu pot accesa nici 40% din bani", a declarat, în urma întâlnirii, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

El a adăugat că pentru a primi ajutor de stat în continuare crescătorii de bovine trebuie să se înregistreze ca persoane fizice autorizate, aceasta fiind una dintre condiţiile de eligibilitate.

"Ei voiau să plătim pe schema de anul trecut, pe cap de animal, da nu se mai poate pentru că 135.000 de vaci nu mai există. A rămas să vorbească la organizaţiile lor şi ori vin din nou la negocieri ori continuă protestele", a mai spus Dumitru.

Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, a afirmat că suma alocată în acest an şi care ar urma să fie plătită în 2011 reprezintă 35% din valoarea subvenţiei la bovine pentru 2009.

"Este o diminuarea prea drastică. Noua formulă de alocare va face ca 60% dintre potenţialii beneficiari să fie eliminaţi", a afirmat el.

Frânc a explicat că nu "merită" ca proprietarii de animale să se înregistreze ca persoane fizice autorizate pentru o sumă de 60 de euro pe animal pe care o pot primi pentru lapte şi o valoare similară pentru carne.

El a adăugat că se va întâlni cu membrii federaţiei şi vor stabili împreună ce decizie vor adopta.

"Ne menţinem părerea noastră şi nu cedăm. Dacă noi nu procedăm ca anul trecut, nu iese bine. Mergem la Bruxelles, dacă nu se rezolvă, nu cedăm", a spus, la rândul său, Otvos Moise, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Covasna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici