Ministerul Comerţului, ameninţat cu poprirea conturilor pentru 45.000 lei

Agenţia de turism Blue Line, care a obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi executorie împotriva Ministerului Comerţului, va cere poprire pe conturile instituţiei pentru recuperarea unei datorii în valoare de 45.000 de lei.

26 afișări
Imaginea articolului Ministerul Comerţului, ameninţat cu poprirea conturilor pentru 45.000 lei

Ministerul Comerţului, ameninţat cu poprirea conturilor pentru 45.000 lei

"Am dat în judecată Ministerul pentru Comerţ, Turism, IMM şi Profesiuni Liberale, care refuză să ne plătească o datorie de 45.000 de lei. În luna aprilie a acestui an am câştigat procesul cu ei, la Judecătoria Sectorului 1, iar în mai au făcut recurs. La recurs, pe care l-am câştigat, nu s-a prezentat nimeni din partea ministerului", a declarat agenţiei MEDIAFAX Iulian Andrei, proprietarul agenţiei de turism Blue Line din Bucureşti.

El a adăugat că în luna mai, Judecătoria Sectorului 1 a pronunţat o hotărâre definitivă şi executorie împotriva ministerului.

"În luna iunie am înaintat o scrisoare către minister, în care le-am solicitat ca, în baza sentinţei definitive, să ne plătească datoria. După mai mult de o lună, pe data de 23 iulie, ne-au răspuns, tot în scris, că nu vor plăti datoria, pentru că între Blue Line şi minister nu a existat nici un contract de prestare de servicii, acesta fiind tocmai argumentul pentru cu care au pierdut procesul cu noi. Din acest motiv, luni, 11 august, voi trimite executorul judecătoresc să pună poprire pe conturile ministerului", a adăugat Iulian Andrei.

Ministerul Comerţului şi Turismului a transmis, anul trecut, Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) o informare prin care a solicitat operatorilor de turism să prezinte oferte de servicii pentru mai multe delegaţii străine invitate de instituţie. Mai multe agenţii au depus oferte şi ministerul a ales câteva dintre ele.

Pentru aceste delegaţii, alcătuite în general din ziarişti străini, agenţiile de turism desemnate câştigătoare au plătit transportul, cazarea şi transferul de la aeroport, urmând ca apoi să recupereze banii de la Ministerul Comerţului.

Ministerul nu a plătit agenţiilor o parte din bani, motivând că pentru serviciile prestate nu au fost încheiate contracte, astfel că mai multe agenţii, printre care Blue Line şi Paralela 45, au acţionat instituţia în instanţă.

Chiar dacă reprezentantul Blue Line spune că a primit din partea Judecătoriei sectorului 1 o sentinţă favorabilă definitivă, ministrul Comerţului şi Turismului, Ovidiu Silaghi, a declarat pentru MEDIAFAX că agenţia nu va primi nici un ban de la instituţie.

"Nu s-au epuizat toate căile de atac al sentinţei. Dacă nu epuizăm şi ultima cale, şi anume să promovăm o acţiune pe civil, unde procesul se va judeca pe fond, va veni DNA-ul şi îmi va imputa în nume personal să plătesc banii către agenţii. Din acest motiv, în toamnă va fi iniţiată o acţiune pe civil. Eu le-aş achita cu mare plăcere banii, dar trebuie mai întâi urmate toate căile legale", spune Silaghi.

Iulian Andrei susţine că ministrul este dezinformat şi că nu mai există nicio altă cale de atac, sentinţa fiind definitivă şi executorie.

Alături de Blue Line, şi agenţia Paralela 45 a câştigat procesul cu Ministerului pentru Comerţ şi Turism, instanţa obligând instituţia să plătească 45.066 lei, plus 2.148 lei cheltuieli de judecată.

"Noi am câştigat primul proces, şi acum aşteptăm recursul ministerului, pe care sunt convins că îl vom câştiga. Nu pot să înţeleg cum un ministru refuză să pună în aplicare o hotărâre a instanţei. Scuzele lui pentru toate insuccesele sunt cuvintele «nu sunt proceduri», care au devenit deja subiect de bancuri în industria turismului", a afirmat Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici