Ministerul Comunicaţiilor lansează în consultare publică reglementarea domeniului „.ro”

Ministerul Comunicaţiilor lansează în consultare publică reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, dezbatere care va cuprinde atât principiile de reglementare, cât şi proiectul de lege, înainte ca acesta să fie prezentat Guvernului în formă finală, potrivit datelor transmise de instituţie.

229 afișări
Imaginea articolului Ministerul Comunicaţiilor lansează în consultare publică reglementarea domeniului „.ro”

Ministerul Comunicaţiilor lansează în consultare publică reglementarea domeniului „.ro”

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) lansează chestionarul „Principiile de reglementare a domeniilor .ro”, prin care urmăreşte să obţină punctele de vedere ale celor interesaţi de reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”. Răspunsurile la întrebări şi orice alt punct de vedere pot fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017.

Potrivit calendarului consultărilor publice, proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituţional, pornind de la punctele de vedere primite, în perioada 1 martie – 30 iunie.

Vineri, 31 martie, MCSI va organiza o întâlnire la sediul ministerului pentru a consulta părţile interesate cu privire la elaborarea proiectului de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”.

În iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puţin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puţin o dezbatere la sediul său pe marginea acestuia.

Ca urmare a procesului de consultare publică, ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie.

Chestionarul este organizat în trei secţiuni, fiecare acoperind una dintre temele majore de dezbatere: valabilitatea înregistrării domeniului, gestionarea Domeniului de Nivel Superior „.ro” şi stabilirea preţului pentru domenii.

Numărul total de domenii „.ro” înregistrate este de aproximativ 901.130, din care 44% sunt neutilizate, potrivit datelor ministerului.

MCSI a mandatat membrii Consiliului de Administraţie ai Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor „.ro”, invocând programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 şi lista priorităţilor legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, care prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”.

În şedinţa Consiliului de Administraţie al ICI din 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor „.ro”, potrivit unui anunţ al MCSI de la acea dată.

Potrivit MCSI, 16 parteneri RoTLD - Romanian Top Level Domain, compania care oferă servicii de înregistrare de domenii cu extensia „.ro” - au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanţă pentru domeniile „.ro” printr-o sccrisoare deschisă adresată instituţiei.

„Din motive ce ţin de stimularea economiei digitale precum şi de buna funcţionare a registrului Domeniului de Nivel Superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare şi funcţionare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent şi unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public”, transmite ministerul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici