Ministerul Finanţelor a atras 460 mil. euro prin obligaţiuni pe 4 ani, la 4,85%

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat miercuri 460,13 milioane euro prin vânzarea de obligaţiuni de stat cu maturitatea la 4 ani, sub valoarea programată de 600 milioane de euro, deşi subscrierile s-au apropiat de un miliard de euro, randamentul mediu fiind de 4,85% pe an, nivelul maxim acceptat.

123 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor a atras 460 mil. euro prin obligaţiuni pe 4 ani, la 4,85%

Euro (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Finanţele nu au nicio presiune pentru a lua mai mulţi bani. Am acceptat un randament de 4,85% pe an, iar în acest nivel piaţa se limita la 460 de milioane euro, deşi subscrierile au fost de aproape un miliard de euro. Suntem mulţumiţi cu acest rezultat. Ne-am uitat cu atenţie la disponibilul din piaţă şi nu aveam niciun motiv să forţăm", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Bogdan Drăgoi.

Oficialul MFP a arătat că Trezoreria a achitat deja, luni, obligaţii scadente de 1,2 miliarde de euro, iar vineri va plăti o sumă aproximativ egală.

"Banii din emisiunea de obligaţiuni de miercuri vor intra în Trezorerie după plata obligaţiilor scadente", a mai spus Drăgoi.

La licitaţia de miercuri, cele 12 bănci participante au subscris în total 966 milioane de euro, adjudecându-şi în nume propriu aproape jumătate din sumă, respectiv 420 milioane de euro. O sumă de 38,4 milioane de euro a fost contractată în numele clienţilor.

Obligaţiunile au fost adjudecate la un preţ de 99,46%, astfel că valoarea nominală subscrisă s-a ridicat la 462,6 milioane lei.

La finele lunii iulie ajung la scadenţă titluri în sumă de 1,2 miliarde euro, precum şi un împrumut de tip club loan de 1,2 miliarde euro.

Titlurile vândute miercuri vor ajunge la maturitate în 2015, an în care Finanţele vor avea un vârf de plată de 1,8 miliarde de euro reprezentând dobânzi, comisioane şi rate de capital care trebuie achitate pentru primul împrumut de tip stand-by, încheiat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

La finele lunii iulie 2010, Finanţele au vândut certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 1,2 mliarde de euro, la un randament de 4,9%. Titlurile ajung la scadenţă vineri, 29 iulie.

Pe piaţa internă, cea mai recentă licitaţie pentru vânzarea de titluri în euro a avut loc pe 6 mai, când Finanţele au plasat obligaţiuni 939 milioane euro, cu scadenţa la trei ani, la un randament mediu de 4,89% pe an.

Totodată, Ministerul Finanţelor a atras la începutul lunii iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes).

Anterior, cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în martie 2010, când România a împrumutat un miliard de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an. Valoarea subscrierilor s-a ridicat atunci la 4,9 miliarde euro.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program de emisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cu un plafon maxim de 7 miliarde de euro.

Pe piaţa locală, Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 34,25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici