Ministerul Finanţelor vrea să poată răscumpăra sau preschimba titlurile de stat înainte de scadenţă

Ministerul Finanţelor Publice vrea să modifice cadrul legislativ pentru a putea efectua operaţiuni de răscumpărare sau preschimbare înainte de scadenţă a titlurilor de stat aflate în circulaţie pe piaţa internă şi cea externă, pentru a administra mai eficient riscul de refinanţare.

312 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor vrea să poată răscumpăra sau preschimba titlurile de stat înainte de scadenţă

Ministerul Finanţelor vrea să poată răscumpăra sau preschimba titlurile de stat înainte de scadenţă (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Astfel, ministerul poate profita de oportunităţi pentru a răscumpăra sau preschimba, înainte de scadenţă, titlurile de stat aflate în circulaţie, emise anterior, cu titluri noi, pe termen mediu şi lung.

"Introducerea acestor operaţiuni are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor aferente titlurilor de stat emise de România, atât pe pieţele interne, cât şi pe pieţele externe, acestea înregistrând reduceri semnificative comparativ cu anii anteriori, putând fi înlocuite cu titluri noi, care pot fi emise la condiţiile curente favorabile existente în piaţă", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre pentru modificarea normelor de aplicare specifice.

În cazul operaţiunilor de preschimbare, politica de emisiuni a obligaţiunilor de tip benchmark lichide se coroborează cu politica de reducere a riscului de refinanţare.

Pentru realizarea operaţiunilor de răscumpărare/preschimbare a titlurilor de stat emise pe piaţa externă se are în vedere parcurgerea unor etape similare de selecţie a intermediarilor tranzacţiei, ca şi în cadrul emisiunilor noi de euroobligaţiuni.

În cazul emisiunilor pe piaţa internă se va aplica procedurii de licitaţie la care vor participa dealerii primari, prin utilizarea aplicaţiei de licitaţie electronică pentru piaţa primară dezvoltată de BNR sau a unei platforme agreate de Finanţe.

Totodată, de la 1 ianuarie 2016, rambursarea ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea datoriei publice şi rambursarea anticipată se va face din disponibilităţile în valută ale MFP, legal constituite cu această destinaţie şi/sau prin refinanţarea acestora la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data scadenţei.

Sumele utilizate până la 31 decembrie 2015 din împrumuturile în valută cu aceste scopuri se consideră finanţare definitivă la data de 1 ianuarie 2016.

Ca urmare a corelării acestor prevederi, dispar cursul istoric şi diferenţele de curs la rambursarea ratelor de capital.

În acest caz, folosind noul mecanism aferent rambursării ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate în vederea finanţării deficitului bugetar, refinanţării datoriei publice şi rambursării anticipate, contravaloarea în lei a valutei/valutelor cumpărate se asigură prin refinanţare la cursul/cursurile de schimb comunicate de BNR valabile la data scadenţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici