Ministerul Transporturilor propune închiderea a circa 1.500 km de cale ferată din administrarea CFR - Mediafax

Ministerul Transporturilor propune închiderea a circa 1.500 km de cale ferată din administrarea CFR

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) propune Guvernului închiderea a 1.474 km de infrastructură feroviară excedentară, sumele rezultate în urma casării şi dezmembrării urmând să fie utilizate de CFR SA pentru întreţinerea reţelei.

268 afişări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor propune închiderea a circa 1.500 km de cale ferată din administrarea CFR

Ministerul Transporturilor propune închiderea a circa 1.500 km de cale ferată din administrarea CFR (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, este vizatăînchiderea unor părţi din infrastructura feroviară proprietatepublică a statului, aflată în administrarea MinisteruluiTransporturilor şi Infrastructurii şi dată în concesiune CFR şi/sauproprietate privată a CFR, care din considerente tehnice şicomerciale nu mai justifică menţinerea în funcţiune.

"Prin proiectul de hotărâre se aprobă închiderea, dezafectareaşi valorificarea infrastructurii feroviare excedentară, ceea ce vadegreva bugetul statului şi bugetul de venituri şi cheltuieli alCompaniei Naţionale de Căi Ferate CFR SA de cheltuielile aferenteinvestiţiilor şi reparaţiilor infrastructurii feroviare aparţinânddomeniului public al statului, respectiv domeniului privat al CFR.În acest mod, efortul statului va fi îndreptat către dezvoltarea şimodernizarea principalelor linii de cale ferată pe care sedesfăşoară cea mai mare parte a traficului de călători şi mărfuri",se arată în nota de fundamentare.

 

Lista cu segmentele care vor fi închise este anexatăproiectului.

Guvernul s-a angajat în urma negocierilor cu FMI să închidă 20%din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA,reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte uninvestitor care să realizeze întreţinerea acestora şi care va fiselecţionat în urma unor licitaţii.

Potrivit datelor CFR, la nivelul anului 2009, lungimea totală aliniilor de cale ferată ale infrastructurii feroviare era de 20.210km (reţea desfăşurată), din care 17.691 km infrastructură feroviarăpublică şi 2.519 km infrastructură feroviară privată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici