Miniştrii de Finanţe din UE se pregătesc de retragerea măsurilor anti-criză

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) vor prezenta săptămâna viitoare un acord referitor la retragerea măsurilor de sprijin pentru bănci, industrii şi piaţa muncii, printre primii stimuli la care s-ar putea renunţa fiind cei destinaţi sectorului auto.

27 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Finanţe din UE se pregătesc de retragerea măsurilor anti-criză

Miniştrii de Finanţe din UE se pregătesc de retragerea măsurilor anti-criză (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Finanţe din UE se vor reuni pe 16 martie pentru a discuta în legătură cu problemele financiare ale Greciei şi strategiile de retragere a măsurilor de stimulare fiscală adoptate la sfârşitul anului 2008 pentru a lupta contra crizei.

"Dacă sunt menţinute prea mult timp, aceste măsuri pot împiedica procesul de ajustare inter şi intra-sectorial, prin distorsionarea preţurilor şi introducerea de stimuli inadecvaţi", se arată în proiectul unei declaraţii comune care urmează a fi prezentată la această întâlnire.

Analiştii şi politicienii consideră că guvernele UE trebuie să acţioneze cu atenţie, în aşa fel încât să menţină stimulii o perioadă suficientă pentru a evita frânarea relansării economice, dar să-i retragă la timp pentru asigurarea controlului deficitului bugetar.

Proiectul de declaraţie menţionează că primele măsuri la care ar trebui să se renunţe sunt cele privitoare la sectoare precum industria auto, însă după ce revenirea economică prinde viteză.

"Acestea ar trebui retrase cât mai curând posibil, având în vedere cheltuielile bugetare mari pe care le implică şi riscurile pe care le prezintă referitoare la alocarea resurselor, competiţie şi funcţionalitatea pieţei interne", menţionează documentul.

În schimb, va fi permis sprijinul pentru atingerea unor obiective pe termen lung în domeniul tehnologiilor ecologice, cercetării şi dezvoltării, dacă se respectă legislaţie UE.

Totodată, miniştrii de Finanţe recomandă ca, începând cu a doua jumătate a acestui an, guvernele să renunţe la programele de susţinere a pieţei muncii prin care companiile sunt încurajate să păstreze angajaţii.

Măsurile destinate încurajării băncilor să acorde credite companiilor ar putea fi ultimele la care se va renunţa, notează Reuters.

Comisia Europeană estimează că economia UE va creşte cu 0,7% în 2010, după o scădere de 4,1% în 2009. Rata şomajului este aşteptat să avanseze uşor de la nivelul de 9,9% atins în ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici