Ministrul Agriculturii: Nu este posibilă o derogare pentru prelungirea subvenţiilor

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu este posibilă o derogare de la Comisia Europeană pentru prelungirea cu cel puţin un an a ajutoarelor de stat, aşa cum solicită reprezentanţii federaţiei sindicale Agrostar.

25 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii: Nu este posibilă o derogare pentru prelungirea subvenţiilor

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Agrostar, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, va cere vineri ministrului Agriculturii prelungirea cu cel puţin un an a ajutoarelor de stat, printr-o derogare de la Comisia Europeană.

"Nu este posibilă o derogare. Ne vom concentra asupra înlocuirii formelor de subvenţii. Va trebui să discutăm cu partenerii sociali şi alte priorităţi de dezvoltare pe care să le negociem cu Comisia Europeană", a spus Dumitru, înaintea întâlnirii cu conducerea Agrostar.

Printre temele de discuţie se numără ajutoarele de stat care nu se mai acordă din acest an, precum şi bugetul alocat sectorului în anul 2010 şi investiţiile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan, a afirmat, joi, că reprezentanţii Federaţiei vor veni cu propuneri concrete la întâlnire.

"În primul rând vom cere prelungirea cu cel puţin un an a ajutoarelor de stat, care nu mai pot fi acordate din acest an, printr-o derogare de la Comisia Europenă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor state", a spus Ştefan.

Susţinerea financiară de către stat a producţiei de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun, dar şi subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole şi a energiei pentru irigaţii au încetat de la 1 ianuarie 2010.

"De asemenea, cerem garantarea 100% a cofinanţării proiectelor depuse de fermieri în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi alocarea a 4% din PIB pentru agricultură. Dacă aceste probleme nu îşi vor găsi rezolvarea, în cadrul Biroului Executiv de săptămâna viitore vom stabli calendarul acţiunilor de protest", a mai spus Ştefan.

Federaţia Agrostar, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici