Ministrul Economiei: Am adus preţurile contractelor cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat vineri că Hidroelectrica a obţinut, în urma negocierilor cu "băieţii deştepţi", trecerea contractelor pe piaţa concurenţială, eliminând tarifele fixe din aceste acorduri, însă nu a dorit să ofere detalii.

396 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei: Am adus preţurile contractelor cu "băieţii deştepţi" pe piaţa concurenţială

Daniel Chiţoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Am reuţit să aducem aceste contracte pe piaţa concurenţială, fapt care s-a şi întâmplat. În primele zece zile de mandat am eliminbat preţul fix şi am reuşit să avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat printr-un mecanism de corecţie", a afirmat Chiţoiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că nu prezintă deocamdată alte detalii, pentru că negocierile sunt încă în derulare, menţionând că interesul Ministerului Economiei este să transfere toată energia tranzacţionată prin aceste contracte directe pe piaţa concurenţială, unde preţurile sunt mult mai mici.

"Negociriele sunt în derulare, până la finele lunii mai vrem să avem încheiate aceste negocieri şi aceste contracte. Interesul nostru nu este de a avea o creştere semnificativă într-un an, ci de a trece toată vânzarea de energie pe piaţa concurenţilă, nu doar de la Hidroelectrica", a continuat el.

Chiţoiu a adăugat niciun contract bilateral nu a fost reziliat şi că toate acordurile vor avea aceeaşi formulă de calcul a preţului.

"La negocierile anterioare echipele de negociere au obţinut o creştere de preţ, dar era tot unul fix, care nu era la nivelul pieţei concurenţiale. Noi am reuşit să scoatem preţul fix din aceste contracte, şi să fie stabilit la nivelul pieţei concurenţiale. Preţul este prima etapă a acestor negocieri, urmează termenele şi cantităţile, şi apoi contractele se vor transparentiza. Este aceeaşi formulă la toate cele zece contracte", a spus ministrul Economiei.

Potrivit lui Chiţoiu, "băieţii deştepţi" au "capturat" în ultimii zece ani profiturile companiilor din sistemul energetic.

"Ştim foarte bine că aceste contracte au stat în atenţia dumneavoastră timp de mai bine de zece ani. Sistemul energetic a fost supus unui proces de capturare a profitului de către băieţii deştepţi, nu doar de la Hidroelectrica, ci de la toate societăţile. Profiturile băieţilor deştepţi erau foarte mari faţă de preţul de producţie şi de vânzare a energiei de către Hidroelectrica", a afirmat Chiţoiu.

Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica au fost încheiate în anii 2001-2003 şi au fost menţinute de toate guvernele care s-au succedat. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri mult sub media pieţei.

Comisia Europeană a anunţat în aprilie că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.

Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.

Sintagma "băieţi deştepţi" este aplicată unui număr restrâns de companii, în special traderi, care au contracte directe de achiziţie a energiei de la Hidroelectrica.

Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici