Ministrul Energiei: Amânarea licitaţiilor pentru furnizorii de ultimă instanţă, una din cauzele scumpirii energiei

Licitarea contractelor pentru furnizorii de ultimă instanţă a fost amânată pentru 10 august, astfel că acum sunt toţi aceşti furnizori pe PZU (o platformă a bursei OPCOM -n.n.), şi aceasta este una din cauzele scumpirilor la electricitate, a declarat vinei ministrul Energiei, Toma Petcu.

241 afișări
Imaginea articolului Ministrul Energiei: Amânarea licitaţiilor pentru furnizorii de ultimă instanţă, una din cauzele scumpirii energiei

Ministrul Energiei: Amânarea licitaţiilor pentru furnizorii de ultimă instanţă, una din cauzele scumpirii energiei

„Din motive pe care nu le cunosc, s-au amânat licitaţiile din iunie pentru data de 10 august; furnizorii de ultimă instanţă s-au dus pe PZU cu acele cantităţi mari de energie, ajungând la o pondere de 45%, ceea ce e foarte mult. Am cerut o astfel de analiză de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pe această problemă încă de acum o lună”, a spus ministrul Energiei. „De ce vin toţi pe PZU? Pentru că licitaţiile au fost amânate, iar contractele lor sunt expirate”, a precizat Toma Petcu.

„Aşteptăm ca ANRE să comunice public soluţiile la care s-a ajuns”, a mai spus ministrul, arătând că una dintre aceste soluţii - pentru ameliorarea scumpirilor - ar putea fi plafonarea preţurilor.

Piaţa pentru Ziua Următoare a consemnat, joi, cotaţia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins după criza din ianuarie. Preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au început să urce de la sfârşitul lunii iunie, iar specialiştii spun că ar fi mai multe cauze, printre care scăderea la aproape jumătate a debitului Dunării (care afectează producţia şi la Hidroelectrica, şi la Nuclearelectrica), dar şi înghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici