Ministrul grec de Finanţe: Grecii trebuie să uite de miracole, ajutorul va veni doar în schimbul austerităţii

Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, i-a avertizat joi pe parlamentari că trebuie să aprobe noile măsuri de austeritate, pentru a scoate Grecia "dintr-o fundătură", întrucât nu există vreo soluţie miraculoasă pentru salvarea ţării.

142 afișări
Imaginea articolului Ministrul grec de Finanţe: Grecii trebuie să uite de miracole, ajutorul va veni doar în schimbul austerităţii

Ministrul grec de Finanţe: Grecii trebuie să uite de miracole, ajutorul va veni doar în schimbul austerităţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nevoia urgentă de reforme a fost subliniată de raportul evaluatorilor internaţionali ai finanţelor Greciei, care recomandă plata următoarei tranşe din ajutorul UE/FMI imediat după ce guvernul îşi respectă angajamentele privind măsurile de austeritate, transmite Bloomberg.

Circa 50.000 de protestatari s-au confruntat cu 2.500 de poliţişti postaţi în jurul clădirii Parlamentului din centrul Atenei, în timp ce parlamentarii dezbat al doilea plan de austeritate din ultimele patru luni.

Premierul George Papandreou va conduce o şedinţă de guvern, în condiţiile în care joi trebuie să aibă loc în Parlament votul final asupra proiectului.

"Trebuie să spunem grecilor adevărul. Nu există miracole. Ţara nu va fi salvată de vreun miracol. Miracolul va fi rezultatul muncii noastre", a spus Venizelos parlamentarilor, discursul fiind transmis în direct la televizune.

Papandreou urmează să informeze miniştrii despre evoluţiile economice actuale, înaintea summit-ului UE de la sfârşitul acestei săptămâni la care se vor analiza progresele Greciei, soluţiile de consolidare a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară şi recapitalizarea băncilor.

Guvernul grec a făcut progrese importante, dar dinamica datoriilor ţării rămâne îngrijorătoare, potrivit raportului din octombrie al troicii de inspectori ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici