Ministrul Turismului, în timpul vizitei pe litoral: Vedem lucruri bune, în construcţie, arată bine. De 1 Mai sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de turişti

Ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Florin Jianu, a declarat, luni, în timpul vizitei făcute în judeţul Constanţa, că litoralul arată bine şi că aici sunt aşteptaţi în minivacanţa de 1 Mai aproximativ 30.000 de turişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

700 afișări
Imaginea articolului Ministrul Turismului, în timpul vizitei pe litoral: Vedem lucruri bune, în construcţie, arată bine. De 1 Mai sunt aşteptaţi aproximativ 30.000 de turişti

Florin Jianu (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

Jianu s-a întâlnit la începutul vizitei cu reprezentanţi ai industriei hoteliere de pe litoral, la Mangalia, după care a plecat să vadă staţiunile din sud, prima oprire fiind la Vama Veche, unde vremea era mohorâtă.

"Am început vizita informală pe care o facem pe litoral, nu vreau să fie nimic festivist, încercăm să vedem ce se întâmplă pe litoral, am început cu Mangalia, cu o întâlnire cu reprezentanţii industriei de turism, iar acum suntem la Vama Veche pe plajă. Este important să promovăm tot litoralul României din sud până în nord. De 1 mai se aşteaptă 20.000 - 30.000 de turişti, cu un grad mare de ocupare în nordul litoralului. Cred că trebuie să promovăm din ce în ce mai mult şi sudul litoralului şi această zonă pentru că în această zonă şi tradiţional de 1 Mai vin tineri şi Vama Veche e unul din punctele la care tineretul se raportează", a afirmat ministrul turismului.

El a mai spus că este firesc ca în această perioadă să se construiască pe litoral, dar crede că în timpul sezonului aceste lucrări nu ar trebui să deranjeze turiştii.

“E normal ca în această perioadă să se construiască, e absolut normal, e o perioadă de pregătire. Noi vom solicita ca atunci când este vârf de sezon lucrările să nu deranjeze şi să fie un grad sporit de confort turiştilor”, a spus ministrul.

Întrebat ce se întâmplă cu lucrările cu fonduri europene care au grafic de respectat şi ar trebui să continue şi în timpul sezonului, Florin Jianu a răspuns: “Vom avea în vedere fiecare situaţie în parte”.

Acest subiect fusese abordat anterior şi de Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, care a spus că nu toate lucrările vor fi gata de 1 Mai, în special cele din Mamaia, dar a precizat că autorităţile locale fac eforturi pentru a reduce la minim impactul negativ pe care acestea l-ar avea asupra turiştilor.
“Sunt construcţii în anumite staţiuni, pe porţiuni mai mari în staţiunea Mamaia. Noi, oamenii de afaceri, care avem investiţii în staţiune ar trebui să fim primii îngrijoraţi înainte să ne vină chiar turiştii pentru că este vorba de afacerile noastre şi am dori să avem o staţiune care arate mult bine. Eu cred că este important faptul că se întâmplă lucrări de modernizare, sunt foarte multe staţiuni turistice din România care din păcate nu-şi permit şi nu derulează la această oră lucrări de modernizare. Faptul că nu va fi gata toată staţiunea Mamaia pe anumite tronsoane poate să fie un dezavantaj la această deschidere de 1 Mai. Am făcut eforturi ca din partea Primăriei Constanţa şi din partea noastră a hotelierilor, oamenilor de afaceri să reducem la minimum impactul negativ pe care acest lucru l-ar putea avea pentru turişti. Totuşi trebuie să ţinem cont că primii turişti de 1 Mai provin din segmenul de vârstă tânără, foarte tânără, sunt turişti care îşi doresc mai mult viaţă de noapte, distracţie pe plajă, în cluburi, în restaurante, nu sunt atât de mult deranajaţi aşa cum ar fi fost de exemplu familiile cu copii”, a spus Corina Martin, la finalul întrevederii avute cu ministrul.

Ministrul şi delegaţia care îl însoţeau s-au deplasat apoi în staţiunile care aparţin de Mangalia şi prima oprire a fost făcută în centrul Neptunului. Florin Jianu a vizitat mai întâi un hotel construit recent chiar în apropierea falezei, fiind încântat de condiţiile oferite de aceasta şi a stat de vorbă cu investitorul, după care a făcut o scurtă plimbare prin staţiune.

Întrebat de jurnalişti cum i se pare litoralul, ministrul a spus: “Vedem lucruri bune, lucruri în construcţie, arată bine”.

El a precizat că nu pot fi luate măsuri împotriva celor care nu doresc să deschidă de 1 Mai. “Nu avem ce face cu cei care nu vor să deschidă de 1 Mai. Sunt operatori privaţi, ei decid dacă vor sau nu să deschidă, dacă este sau nu este rentabil”, a afirmat Florin Jianu.

În staţiunile din sudul litoralului pregătirile au intrat pe ultima sută de metri. Astfel, în Vama Veche proprietarii anumitor terase sau unităţi de cazare erau prinşi cu ultimele modernizări pentru 1 Mai. Unii dintre ei făceau reparaţii minore, alţii vopseau faţadele sau făceau curăţenie. De asemenea, şi unii operatori de plajă scoseseră şezlongurile şi începeau să le aranjeze pe o anumită parte din plajă. În Vama Veche şi-au făcut apariţia deja primii turişti, unii dintre ei fiind deja foarte bine dispuşi.

Şi în staţiunea Neptun - Olimp oamenii îşi făceau curăţenie la terase, tundeau iarba sau strângeau resturile vegetale. Dar ca şi în anii trecuţi nu toate hotelurile şi terasele din această zonă vor fi deschise, nu doar de 1 Mai, ci nici în timpul sezonului, majoritate fiind abandonate de către proprietarii lor. Pe lângă aceste clădiri părăsite sau aflate în paragină există şi numeroase hoteluri modernizate, recent revonate, care îşi aşteaptă turiştii.

Ministrul a mai spus, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că de 1 Mai nu se va afla pe litoral, ci împreună cu familia în Oltenia deoarece atunci este ziua de naştere a socrului său. El a mai declarat că ultimele trei revelioane le-a petrecut pe litoral, mai exact în Mamaia.

Vizita ministrului Florin Jianu pe litoral va continua marţi, destinaţia fiind staţiunea Mamaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici