MOL nu va încheia un acord cu NIS privind explorarea şi producţia de petrol în România

Grupul ungar MOL nu va încheia niciun acord cu compania petrolieră sârbă NIS, controlată de grupul rus Gazprom, în domeniul activităţilor de explorare şi producţie de petrol şi gaze în România.

480 afișări
Imaginea articolului MOL nu va încheia un acord cu NIS privind explorarea şi producţia de petrol în România

MOL nu va încheia un acord cu NIS privind explorarea şi producţia de petrol în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grupul MOL este hotărât să îşi continue strategia de dezvoltare pe termen lung în România, atât pe sectorul de upstream, cât şi în downstream (rafinare, distribuţie şi marketing - n.r.). În acest context, grupul MOL doreşte să clarifice că nu intenţionează să încheie niciun angajament cu NIS pentru activităţile de explorare şi producţie în România", au afirmat reprezentanţii MOL.

Directorul general al companiei sârbe, Kiril Kravchenko, a declarat la începutul lunii mai, pentru revista ungară Figyelo, că NIS şi MOL ar avea intenţia să înfiinţeze o companie mixtă în România pentru activităţi upstream (explorare şi producţie).

MOL este prezent pe piaţa carburanţilor din România printr-o reţea de 137 de benzinării.

MOL a câştigat în 2010 licenţe de explorare pentru trei perimetre în vestul României, într-un parteneriat cu Expert Petroleum, în care grupul ungar deţine 70% din drepturi. În 2011, cele două companii au încheiat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri de concesiune pentru cele trei perimetre.

NIS a anunţat anul trecut că vizează dezvoltarea unei reţele de 120 de benzinării în România până la finele lui 2014.

Compania deţinea la sfârşitul anului trecut în România 5 staţii de alimentare, în judeţele Sibiu, Arad şi Bihor. În acest an, NIS a început lucrările la alte două benzinării sub sigla Gazprom situate pe autostrada Bucureşti-Piteşti, potrivit ZF.

În 2011, firma canadiană East West Petroleum a încheiat un acord cu NIS pentru explorarea a patru blocuri petrolifere din vestul României, din judeţele Bihor şi Timiş. Conform acordului anunţat atunci, NIS urma să finanţeze toate lucrările, inclusiv cele de foraj, revenindu-i 85% din drepturile comerciale.

NIS a fost preluată în 2009 de la guvernul sârb de Gazprom Neft, parte a grupului rus Gazprom.

România importă de la Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la preţuri de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase intern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici