Moldova ar putea acuza mai mulţi bancheri pentru spălare de bani din Rusia, pentru o sumă mai mare decât dublul PIB-ului ţării

Republica Moldova intenţionează să pună sub acuzare mai mulţi bancheri pentru fraudă fiscală, afirmând că aceştia au facilitat transferul a 20 de miliarde de dolari, bani iliciţi, din Rusia în Letonia.

627 afișări
Imaginea articolului Moldova ar putea acuza mai mulţi bancheri pentru spălare de bani din Rusia, pentru o sumă mai mare decât dublul PIB-ului ţării

Moldova ar putea acuza mai mulţi bancheri pentru spălare de bani din Rusia, pentru o sumă mai mare decât dublul PIB-ului ţării

"Investigaţia este aproape finalizată", a declarat Vasile Şarco, şeful Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din Molodova, pentru Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Centrale a Republicii Moldova, Dorin Drăguţanu, a anunţat că instituţia a amendat o bancă locală, pe care nu a dorit să o numească, şi conducerea acesteia, după o ancheta prin care s-au investigat tranzacţii suspecte desfăşurate între 2010 şi 2014, în valoare totală cuprinsă între 18 şi 20 de miliarde de dolari.

El a precizat că cinci bancheri sunt investigaţi în acest caz.

De asemenea, Letonia a impus o amendă de 140.000 de euro unei bănci pe care a refuzat să o nominalizeze.

Situaţia a fost denunţată pentru prima dată de Proiectul de Raportare a Corupţiei şi a Crimei Organizate (OCCRP), un centru de jurnalism de investigaţie nonprofit, care acţionează şi în Europa de Est.

Cifra de 20 de miliarde de dolari reprezintă mai mult decât dublul PIB-ului de 8 miliarde de dolari al Moldovei.

OCCRP a afirmat că, în urma unei anchete care a durat un an, a descoperit că 19 bănci din Rusia au folosit datorii false pentru a justifica banii, transferând fonduri din banca Moldindconbank din Republica Moldova către Trasta Kommercbanka din Letonia.

Moldindconbank a comentat acuzaţiile ca fiind "nefondate", explicând că operaţiunile "au respectat pe deplin legislaţia Moldovei şi regulile băncii centrale", potrivit unui comunicat emis în 11 septembrie.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Trasta, Marina Lebedeva, a precizat că banca letonă a respectat toate legile, fără să ofere alte detalii.

Anterior, cele două bănci din Moldova şi Letonia, alături de alţi creditori din Elveţia, Cipru şi Lituania, au fost folosite pentru a spăla o parte dintre cele 230 de milioane de dolari din cel mai mare caz de fraudă fiscală din Rusia, din 2007, potrivit fondului de investiţii Hermitage Capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici